2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Imobiliare – ULTIMA ORĂ Obligațiunile CPI Property, cel mai important investitor imobiliar din România, s-au prăbușit. Grupul, acuzat de supraevaluarea activelor – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

CPI Property Group, cel mai important investitor imobiliar din România, deținut de miliardarul ceh Radovan Vitek, este acuzat că își exagerează valoarea activelor și conturile sale de numerar ar putea fi denaturate.

Dezvoltatorul imobiliar a devenit ținta companiei americane de investiții Muddy Waters, care și-a asumat o poziție short pe obligațiunile sale cu scadență în 2030.

Carson Block, fondatorul companiei Muddy Waters, a declarat că a adoptat poziția short pretinzând că CPI își exagerează valoarea activelor și conturile sale de numerar ar putea fi denaturate.

CPI Property Group, cel mai important investitor imobiliar din România, deținut de miliardarul ceh Radovan Vitek, este acuzat că își exagerează valoarea activelor și conturile sale de numerar ar putea fi denaturate. Obligațiunile companiei cu scadență în ianuarie 2030 au scăzut la cel mai mic nivel de când au fost emise, anul trecut, relevă datele analizate de Profit.ro.

Dezvoltatorul imobiliar a devenit ținta companiei americane de investiții Muddy Waters, care și-a asumat o poziție short pe obligațiunile sale cu scadență în 2030.

Carson Block, fondatorul companiei Muddy Waters, a declarat că a adoptat poziția short pretinzând că CPI își exagerează valoarea activelor și conturile sale de numerar ar putea fi denaturate. CPI are împrumuturi și obligațiuni în circulație în valoare de 7,8 miliarde de euro, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Obligațiunile grupului cu scadență în ianuarie 2030 au scăzut astăzi cu mai mult de 6 cenți, până la cel mai mic nivel de la emisiunea lor, din 2022.

„Muddy Waters își propune să efectueze cercetări, dar prosperă din poziții short și titluri explozive. Oare piața chiar are încredere în analiza lor? După ce le vom citi raportul, așteptăm cu nerăbdare să răspundem cuprinzător, concludent și în detaliu“, a declarat David Greenbaum, CEO-ul CPI Property Group.

Deținut de miliardarul ceh Radovan Vitek, CPI Property Group a vândut, în ultima perioadă, o serie de active pentru a reduce datoria acumulată după un val de achiziții.

Pentru a finanța achiziția grupurilor austriece Immofinanz și S Immo, care dețin proprietăți românești de peste 1 miliard de euro, compania lui Vitek a atras credite în valoare de 2,7 miliarde de euro, de la un consorțiu de 10 bănci, care i-au crescut gradul de îndatorare la 49,9%.

Planul a fost să acceseze împrumuturile temporar și să le ramburseze printr-o combinație de lichidări de active și emisiune de acțiuni pentru a reduce gradul de îndatorare sub 40%, până la sfârșitul anului trecut.

CPI a rambursat peste 900 de milioane de euro până la sfârșitul lunii august 2022 și și-a constituit un portofoliu de proprietăți de vânzare care depășește 2 miliarde de euro la nivel de grup.

Adoptarea poziție short de către Muddy Waters vine la o zi după ce compania și-a ridicat directorul financiar la rangul de director executiv, cu scopul de a arăta că face o prioritate din reducerea gradului de îndatorare.

Vitek este acționarul majoritar al companiei, cu un pachet de acțiuni de peste 86%. Fondurile gestionat de Apollo Global Management dețin mai mult de 5%, pachet care a fost achiziționat pentru 300 de milioane de euro în noiembrie 2021.

Proprietățile companiei erau evaluate la 20,3 miliarde de euro în 30 iunie, în scădere față de 20,9 miliarde de euro, cât erau la sfârșitul anului trecut.

Printre acuzațiile făcute de Muddy Waters se numără și supozițiile că Vitek ar fi beneficiat de tranzacții nedezvăluite cu părți afiliate, inclusiv două portofolii de terenuri pe care compania le-a vândut și le-a răscumpărat la un preț mai mare pe parcursul a trei ani.

De asemenea, se pretinde că una dintre achizițiile CPI a fost realizată parțial pentru a finanța și înlocui super-yacht-ul lui Vitek și că grupul l-a plătit în exces pe fiul lui Vitek pentru acțiunile pe care acesta le deținea la un dezvoltator austriac.

Miliardarul ceh controlează cel mai mare proprietar de birouri din România, al patrulea cel mai mare jucător de pe acest sector și al șaptelea, după cum se poate vedea din infograficul de la finalul articolului.

Radovan Vitek a ajuns să dețină aproape 77% din Immofinanz. În plus, el mai are 88,37% din S Immo, care deține în România mall-ul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro.

La finalul anului 2021, prin achiziția a două clădiri din Campus 6, S Immo a intrat puternic și pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mall-ului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați.

Anul trecut, investitorul a mai plătit peste 100 de milioane de euro pe complexul de birouri Expo Business Park din București, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare semnate în 2022.

Alături de fondul german Aroundtown, Radovan Vitek deține și 60,6% din Globalworth, companie cu un portofoliu românesc evaluat la circa 1,5 miliarde de euro și cel mai mare proprietar de spații de birouri din țară.

În total, proprietățile românești reprezintă 8% din portofoliul CPI Property Group, echivalentul a 1,66 miliarde de euro.

ULTIMA ORĂ Obligațiunile CPI Property, cel mai important investitor imobiliar din România, s-au prăbușit. Grupul, acuzat de supraevaluarea activelor

Radovan Vitek are o avere evaluată de revista americană Forbes la 6,6 miliarde de dolari, ceea ce îl face al cincilea cel mai bogat ceh.

Mogolul imobiliar și-a pus baza afacerii sale în anii `90 cu ajutorul cupoanelor de privatizare din Slovacia, după care s-a mutat în Cehia în 1997, unde a preluat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux.

Infografic realizat de Alexandru Urzică

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!