China are o mare problemă în domeniul imobiliar, care va dura ani să se rezolve, conform analizei economistului principal de la Oxford Economics, Louise Loo, potrivit CNBC.
Analizând datele la nivel național – indiferent dacă se bazează pe estimări oficiale ale inventarului nevândut sau pe raportul construcție-vânzări – Loo a constatat că va dura cel puțin patru până la șase ani pentru ca dezvoltatorii imobiliari din China să finalizeze proprietăți rezidențiale neterminate.
Aceasta înseamnă că eforturile de a spori finanțarea pentru dezvoltatori și alte eforturi pentru a rezolva problemele pieței imobiliare din China nu abordează în mod direct problema mai mare a caselor nefinalizate.
„Oricum ar fi analizate datele, este probabil ca surplusul existent pe piață să dureze cel puțin încă patru ani pentru a se relaxa, în absența unei creșteri semnificative a cererii”, a spus Loo într-un raport de marți.
„Creșterea ofertei care provine din tranzacțiile de pe piața secundară – deoarece gospodăriile, îngrijorate de scăderea prețurilor, își vând a doua sau a treia locuință – este o piedica suplimentară pentru acest proces”, a spus ea, menționând că „inventarul dezvoltatorilor este mult prea mare pentru ca gospodăriile să il absoarbă rapid.”
Apartamentele sunt de obicei vândute înainte de finalizare în China, ceea ce face esențial ca dezvoltatorii să termine construcția caselor dacă vor să vândă mai mult.
Dar luptele de finanțare și alte probleme au făcut ca dezvoltatorii să amâne termenele de livrare – descurajând vânzările viitoare de case.
La capătul extrem, construcția rezidențială în provincia relativ săracă Guizhou ar putea dura mai bine de 20 de ani, a spus Loo într-un e-mail, în timp ce probabil va dura cel puțin 10 ani în alte câteva provincii, cum ar fi Jiangxi și Hebei.
Luna trecută, Nomura a estimat că valoarea caselor neterminate, prevândute din China, este de aproximativ 20 de ori mai mare decât dezvoltatorul imobiliar Country Garden la sfârșitul anului 2022.
Imobiliarele și sectoarele conexe au reprezentat aproximativ o cincime până la un sfert din economia Chinei.
Agenția de rating Moody’s a declarat marți seara că se așteaptă ca această cotă să scadă, în conformitate cu obiectivele guvernului chinez. Cu toate acestea, firma a subliniat că scăderea rezultată a vânzărilor de terenuri înseamnă că autoritățile locale se pot confrunta cu dificultăți financiare dacă nu sunt în măsură să compenseze ceea ce a generat mai mult de o treime din venituri.
Aceasta înseamnă că Beijingul ar putea avea nevoie să intervină.
Moody’s se așteaptă ca cresterea economica a Chinei să încetinească până la 4% în 2024 și 2025 și o medie de 3,8% pe an între 2026 și 2030. Firma a menținut un rating pe termen lung „A1” pentru obligațiunile suverane ale Chinei.
În ciuda problemelor persistente de pe piața imobiliară, Loo de la Oxford Economics nu se așteaptă la o răspândire semnificativă în restul economiei.
„Credem că scăderea pietei imobiliare din China va avea un alt parcurs decât cea din SUA, Spania sau Irlanda în urmă cu 10-15 ani și este puțin probabil să declanșeze o criză financiară mai amplă”, a spus ea.
În aceste situații, scăderea prețurilor la locuințe, eșecurile ipotecare și împrumuturile bancare au fost interconectate, a spus Loo, subliniind diferența din China: rolul mai mare al politicii, băncilor controlate de stat și condițiile ipotecare mai stricte.
Alți analiști se așteaptă, de asemenea, că economia Chinei sa isi urmeze propria cale.
„Vedem unele asemănări între situația Chinei și stagnarea economică din Japonia după ce bula imobiliară a acesteia din urmă a izbucnit în 1991”, a declarat S&P Global Ratings într-un raport de luni. „Cu toate acestea, S&P Global Ratings consideră că China poate evita acest rezultat, ajutată de acțiunile de reglementare și de puterea sectoarelor sale bancare și corporative.”
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).