32.1 C
București
marți, iunie 17, 2025

Imobiliare – Victor Căpitanu, One United Properties: Este o presiune semnificativă pe creșterea prețurilor, pentru apartamente noi, în locații centrale, pentru că oferta nu e suficientă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Avem foarte mulți bani de încasat din contracte semnate, din vânzări, am raportat la sfarsitul anului trecut 220-230 milioane de euro de încasat din contracte semnat deja, fără să mai vindem nimic.

Compania a propus Adunării Generale Anuale a Acționarilor din 25 aprilie 2023 ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri consolidate în 2023 de 1,43 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de rezultatul preliminar din 2022, și un profit brut consolidat de 622,1 milioane de lei...

Profitul net este estimat să ajungă la 530 milioane de lei în 2023, în creștere cu 5% față de 2022, cu marja netă așteptată la 37%.

*One are, acum, aproape 5.700 de apartamente autorizate: “Practic, cu cât avem acum autorizat, putem construi și servi clienții noștri următorii 5-6 ani”

Este o presiune semnificativă pe creșterea prețurilor, pentru apartamente noi în locații centrale, pentru că oferta nu e suficientă, a spus, azi, Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, într-o conferință de presă, după Adunarea Generală a Acționarilor.

El a detaliat: “E clar că prețurile cresc, mai ales la stocul nou, de calitate, pentru că nu există ofertă, din cauză că nu se autorizează. Asta e clar. Avem in plus inflația costurilor. De asemenea, oamenii se mai în nesiguranță cu banii în bancă, preferă mai degrabă o proprietate sau o proprietate închiriată. Cumva, toate acestea pun presiune asupra prețurilor.

În ceea ce privește apartamentele vechi, de calitate proastă, poate chiar vor scadea prețurile. Sau în ceea ce privește apartamentele de la periferie, poate în zone nedezirabile, poate chiar va scadea prețul. Dar, e clar, pentru tot ce înseamnă locații centrale, stoc nou, prețul va crește și presiunea pe creștere de preț e semnificativă. Un motiv important e și faptul că nu există destulă oferta, pentru că orașul nu prioritizează dezvoltarea stocului de apartamente.”

Victor Capitanu a spus ca nu putem vorbi de o criză, când economia merge foarte bine și toate companiile fac profituri record: “Oamenii sunt plătiți bine, puterea de cumpărare crește. OK, a fost afectată anul trecut de inflație, dar dacă te uiți la mediile de 3 ani, puterea de cumpărare a crescut mai mult decât inflația. Deci e foarte greu să zici criză.

Anul trecut am avut mult mai multă cerere pentru apartamente decât am putut oferta. Dacă vă uitați la sfârșit de an, mai puțin ce am autorizat în ultimul trimestru, 82 la sută din apartamentele în construcție erau vândute deja. Și cu cele autorizate nou, peste 60% erau vândute la sfârșitul anului trecut. Mai degrabă am avut o problema că nu am avut destulă ofertă la câtă cerere am avut anul trecut.

Anul acesta, aceasta problema s-a rezolvat.

Avem acum, aproape 5.700 de apartamente autorizate, deci practic, cu cât avem acum autorizat, noi putem construi și servi clienții noștri următorii 5-6 ani. Practic avem un stoc de apartamente autorizate pe care urmează să le construim, clar la maxim istoric pentru companie, dar nici nu știu dacă a mai avut vreodată o companie în piață atâtea apartamente autorizate.

Practic acuma noi, chiar dacă nu mai obținem nicio autorizație de construcție, 5 ani de zile, avem ce să construim și ce să vindem. E o poziție foarte bună față de acum un an, când am avut întârzieri la emiterea autorizațiilor, poate 6 luni – 9 luni și nu am putut oferi clienților câte apartamente au cerut.

Faptul că avem acum destul autorizații se va vedea clar în rezultatele acestui an, pentru că s-a văzut în vânzări bune în primul trimestru și se va vedea în vânzări bune în tot anul acesta.”

Reprezentantii One spun ca nu au în plan noi majorări de capital sau emisiuni de obligațiuni, pentru că societatea este foarte bine capitalizată acum. Victor Căpitanu a spus: “Nu cautam datorie suplimentară.

În august anul trecut, am preferat să facem creștere de capital decât să emitem obligațiuni.

E bine ca am decis sa nu avem datorii prea mari, pentru că acum impactul creșterii dobânzilor pe compania noastră este foarte mic.

Pe partea de equity, am ridicat suficient, 105 milioane de euro, de la listare, suntem bine capitalizați, bilațul nostru arată foarte bine.

Avem foarte mulți bani de încasat din contracte semnate, din vânzări, am raportat la sfarsitul anului trecut 220-230 milioane de euro de încasat din contracte semnat deja, fără să mai vindem nimic. Compania are o poziție de cash solidă, de peste 100 milioane euro.

Poziția noastră de numerar, cash flow sunt foarte bune, și gradul de îndatorare este foarte mic și suntem mulțumiți cu asta.”

One United Properties își propune să realizeze un profit brut consolidat de 622,1 milioane de lei în 2023. Compania a propus Adunării Generale Anuale a Acționarilor din 25 aprilie 2023 ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri consolidate în 2023 de 1,43 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de rezultatul preliminar din 2022, și un profit brut consolidat de 622,1 milioane de lei, cu 12% mai mare decât rezultatul preliminar pentru 2022. Profitul net este estimat să ajungă la 530 milioane de lei în 2023, în creștere cu 5% față de 2022, cu marja netă așteptată la 37%. Investițiile totale și costurile CAPEX pentru 2023, inclusiv achizițiile de terenuri și costurile de dezvoltare, sunt estimate la 1,16 miliarde de lei, potrivit unui comunicat.

Propunerile au fost aprobat azi de actionari.

One United Properties a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri consolidată de 1,2 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de 2021. Profitul brut a ajuns la 573,2 milioane de lei, în scădere cu 5% față de anul trecut, în timp ce rezultatul net a scăzut cu 1%, ajungând la 502,6 milioane de lei. Compania a încheiat anul 2022 cu o poziție de numerar puternică de 567 de milioane de lei, mai mare cu 12% față de începutul aceluiași an, datorită contribuției rezultate din majorarea de capital, care a adus companiei 253,7 milioane de lei în T3 2022, și în ciuda investițiilor continue și a plăților de dividende în valoare de 78,6 milioane de lei în 2022. Indicatorul loan-to-value brut a fost de 28% la 31 decembrie 2022, în timp ce raportul net de numerar a fost de 11%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!