FacebookTwitterLinkedIn

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a realizat o investiție de capital de 15 milioane de euro în Eldrive Holding GmbH (Eldrive), un important operator regional de stații de încărcare din Bulgaria, Lituania și România

Până în 2028, va instala și opera 7.400 de noi stații de încărcare pentru vehicule electrice (EV), în plus față de 900 pe care le operează deja, extinzând infrastructura EV disponibilă în prezent în acele țări. 

BERD va investi alături de Renalfa Solarpro Group, proprietarul Eldrive, în prima fază de dezvoltare. Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă, de asemenea, o facilitate de împrumut de risc de 40 de milioane de euro.

Sectorul transporturilor este responsabil pentru 22% din emisiile globale de CO2 în 2022, iar țările UE accelerează lansarea mobilității electrice curate. Obiectivul Pactului Verde al UE este de a ajunge la un milion de stații publice de încărcare pentru vehicule electrice în UE până în 2025 și trei milioane până în 2030. 

În prezent, piețele Europei Centrale, de Sud și de Est sunt în urmă în urma țărilor din vestul Europei în ceea ce privește disponibilitatea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice. 

„Aceasta este prima investiție de capital a BERD într-un operator de puncte de încărcare (CPO) și suntem încântați să sprijinim planurile de expansiune ale Eldrive în Bulgaria, Lituania și România,” a declarat Sue Barrett, directorul BERD pentru infrastructură în Europa, Orientul Mijlociu și Africa.  

Renalfa Solarpro, un client existent al BERD, este un grup de investiții în energie curată și mobilitate electrică cu sediul în Austria, cu accent pe activele de generare de energie regenerabilă. Grupul are în prezent proiecte solare și eoliene în construcție și dezvoltare cu o capacitate totală de 3 GW în Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord, Polonia și România.