FacebookTwitterLinkedIn

În condițiile în care România este pe ultimul loc la igienă orală în Europa, iar doar 37% dintre adulți se spală zilnic pe dinți, 2% nu se spală deloc pe dinți, iar aproape 50% folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți, potrivit unui studiu INS din 2021, un raport al Clinicii DRM atrage atenția că 9 din 10 români rămân fără dinți de la vârsta de 40 de ani, investind între 5.000 și 15.000 euro în implanturi dentare.

Numărul românilor cu probleme dentare și care solicită implanturi dentare a crescut în perioada 2021-2023 comparativ cu perioada pre-pandemică (2018-2019). Astfel, 9 din 10 români ajung să rămână fără dinți de la vârsta de 40 de ani, moment în care optează pentru implanturi de dinți pentru completarea unei arcade dentare sau a ambelor arcade dentare, investind între 5.000 și 15.000 euro pentru lucrări protetice, arată o analiză a clinicii de implantologie DRM.

“O mare parte dintre români ajung într-un cabinet stomatologic în momentul în care rămân fără dinți, deși consultațiile și tratamentele de prevenție ar trebui să fie prioritare și să aibă loc periodic, măcar o dată pe an. Astfel, 90% dintre pacienți care apelează la clinica noastră pentru implanturi dentare sunt aproape știrbi, venind în cele mai multe cazuri pentru punerea tuturor dinților”, declară Dr. Alin Udeanu, medic stomatolog și fondatorul clinicii DRM.

Numărul consultațiilor stomatologice și al tratamentelor de profilaxie în România este în scădere continuă în ultimii 10 ani. Potrivit datelor oficiale, în 2011, în țară au fost înregistrate aproape 1,5 milioane de consultații și tratamente, în 2013 a avut loc o scădere drastică la 500.000 de consultații și tratamente stomatologice, iar în 2021 numărul lor a ajuns la 300.000. Paradoxal, în tot acest timp, în care numărul de consultații și tratamente a scăzut, numărul de clinici și cabinete stomatologice a crescut cu 25%, pe fondul solicitărilor numeroase pentru intervenții complexe.

În același timp, potrivit datelor clinicii DRM, a scăzut și vârsta la care românii își pierd dinții, “în lipsa igienei orale și a tratamentelor de prevenție, dar și din cauza stilului de viață nesănătos, cum ar fi fumatul, care este unul dintre principalii factori care slăbesc rezistența dinților și duc la căderea lor”, se spune în raportul Clinicii DRM.

Dintre toate cazurile de implantologie, 50% au avut nevoie de implantarea tuturor dinților, 27% pe o singură arcadă/jumătate din numărul dinților și doar 23% pentru 2-3 dinți. 

Pe lângă pacienți din țară, în Clinica DRM ajung pentru implanturi dentare și români care trăiesc în străinătate, cel mai des din Spania, Germania, Anglia, Franța, Italia, dar și din zone mai îndepărtate, cum este Noua Zeelandă.

Costul pentru un singur implant dentar pornește de la 180 euro, cu abonamentul DRM, și poate ajunge la 5.000 – 6.000 euro pentru ambele arcade, dar chiar și la 15.000 de euro, în funcție de complexitatea intervenției. Având în vedere costurile ridicate, mulți români fac credite bancare pentru a acoperi costurile de reconstrucția dinților.

Lunar, în Clinica DRM sunt efectuate în medie 100-120 proceduri de implant dentar, majoritatea pentru completarea ambelor arcade dentare.