FacebookTwitterLinkedIn

Strategia de afaceri a Deco Center, business cu decorațiuni pentru ferestre din cadrul Mendola Investment Group, vizează dezvoltarea mai amplă pe piețele externe, investiții în tehnologii de automatizare a producției și în digitalizare.

Afacere pornită în 1994 în Cluj-Napoca de Susana Szekely, Deco Center a obținut afaceri de 38,5 milioane de lei anul trecut, în scădere ușoară de 5% față de 2021, însă acel an, al pandemiei de coronavirus, a fost cel mai profitabil din istoria companiei, când afacerile au avansat pe fondul investițiilor făcute de populație în amenajarea și decorarea propriilor apartamente. 

După cum a declarat Zoltan Gundisch, General Manager al Mendola Investment Group, în cadrul Deco Days, eveniment dedicat decorațiunilor interioare și organizat la Cluj Napoca în fiecare an de către companie, în ultimii ani a crescut mult ponderea amenajărilor realizate de arhitecți. Astfel, în prezent, din trei telefoane primite de companie, unul este din partea unui arhitect care se ocupă de un proiect de amenajare. 

Zoltan Gundisch, General Manager al Mendola Investment Group

Anul acesta, oamenii și-au direcționat bugetele pentru călătorii și alte tipuri de investiții pe care nu le-au putut face în timpul pandemiei, potrivit lui Zoltan Gundisch. “Pe de altă parte, s-ar putea să fi scăzut și puterea de cumpărare a populației, în special în segmentul mediu”, a adăugat el pentru Forbes. Prin urmare, rezultatele pentru finalul anului s-ar putea să marcheze o ușoară scădere de până la 4%, însă Gundisch speră ca în sezonul rece vânzările să revină, mai ales că sezonul principal este cel de toamnă-iarnă. 

Iar dacă anul 2021 a fost de excepție și 2022 a fost stabil, în 2023 se simte o scădere pe anumite segmente de piață, dar, strategia companiei este de a compensa cu exporturile și de a reduce dependența de o anume piață. “Unele țări simt mai puternic o criză, altele mai puțin. Iar pe export noi avem creșteri puternice, de aproape 40% pe an. Stăm bine pe zona țărilor baltice, potrivite pentru noi ca stil, de asemenea pe Italia, dar și țări mici precum Cipru, și Malta”, explică reprezentantul Mendola.

Un target important în ce privește exporturile este Polonia, unde Mendola se pregătește să intre. “Avem concurenți de renume acolo, dar venim cu un alt stil, care ar putea să prindă pe anumite categorii de clienți”, punctează Zoltan Gundisch. 

Din punctul de vedere al investițiilor în marketing, compania aruncă în joc peste 300.000 de euro pe an, atât în reprezentarea la târgul Heimtextil din Frankfurt, unde închiriază în jur de 100 mp, cât și în organizarea evenimentului propriu, Deco Days din Cluj, unde își prezintă colecția de toamnă-iarnă. 

Compania a început cu decorațiuni pentru ferestre, perdele și draperii, iar din 2003 vinde, prin intermediul marilor rețele DIY, produse gata făcute. Cu multe dintre magazinele DIY are colaborări și pentru partea de servicii de coasere a țesăturilor disponibile la metraj, iar acei angajați fac parte tot din echipa Deco Center. Dar în prezent, distribuția prin DIY nu mai este majoritară. Au intrat în joc și magazinele specializate, inclusiv online, chiar dacă mai limitate ca pondere din total. 

“În România există totuși o tradiție pe zona de amenajare a caselor cu perdele și draperii care, dacă ne gândim la generațiile precedente, cu siguranță nu permitea orice variantă. Asta se vede și astăzi. Zona de produse ready-made este undeva la 35% în cifra de afaceri. Domină încă zona de metraje și perdele și draperii vândute la dimensiunile specifice clientului, cu servicii complete”, explică Gundisch. În plus, se colaborează și cu showroom-uri care oferă toate tipurile de produse pentru amenajarea casei, de la gresie și faianță, până la sanitare și draperii. Pulsul direct al clientului se ia și prin intermediul magazinelor Nobila Casa, parte tot din grup, însă care vând multe alte branduri, nu doar Mendola Fabrics. 

Zoltan Gundisch spune că printre clienți se numără și investitori care cumpără mai multe apartamente pentru a le oferi spre închiriere, astfel că trebuie să se ocupe de mobilier și decorare. Dar sunt și dezvoltatori care le oferă cumpărătorilor posibilitatea de a decora apartamentele în parteneriat cu diverși furnizori, inclusiv de mobilier, iluminat și decorarea ferestrelor. Șeful Mendola punctează că a crescut mult numărul acestor oferte: dezvoltatorii nu au lăsat din preț, ci au oferit apartamentele la cheie, cu amenajări suplimentare. 

Pe lângă produsele importate de la furnizorii proprii din China și Turcia, compania are și propria linie de producție de perdele și draperii, lângă Cluj Napoca, cu o capacitate de 10.000 – 15.000 de bucăți lunar. “Aici am investit mult în tehnologizare și mașini moderne, pentru a reduce dependența de manoperă. Facem ready-made pe dimensiuni foarte diferite, acesta e avantajul nostru concurențial. Dacă te gândești la ready-made din Asia, ai două dimensiuni, pe când noi oferim zece dimensiuni, mergând până la 6 metri.” (Z.G.)

Prețurile furnizorilor externi au crescut și ele în ultimii ani, din cauza creșterii transporturilor, energiei și costurilor de producție. Însă anul acesta prețurile au fost stabile. “Problema noastră este că veniturile cresc mai puțin decât costurile, fapt care generează presiune”, concluzionează reprezentantul companiei. 

În ceea ce privește magazinele Nobila Casa, numărul acestora ar putea să crească cu încă două noi deschideri în zona Ardealului, care vor completa portofoliul celor 18 existente în prezent.