FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Silvia Sticlea, Country Manager Nestlé România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Detaliați!

Silvia Sticlea: Cuvântul cel mai potrivit pentru anul 2022 este, în opinia mea, adaptabilitate.

Abilitatea de a te adapta la schimbările apărute în societate, în piață, în economie, în mare la contextul general, este o calitate esențială pentru a evolua și a performa.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Silvia Sticlea: Rezultatele noastre au fost conform așteptărilor, pe primele nouă luni ale anului am înregistrat o creștere de 11.1% și ne așteptăm ca anul 2022 să fie al nouălea an de creștere consecutivă pentru Nestlé România.

Pentru a obține aceste rezultate bineînțeles că am fost flexibili și ne-am adaptat strategia la realitatea trăită, pe alocuri diferită comparativ cu asumpțiile inițiale.

Forbes: Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Silvia Sticlea: Câteva provocări ale acestui an au fost legate de găsirea celor mai bune soluții pentru menținerea aprovizionării cu produsele noastre atât de îndrăgite de români de-a lungul întregului lanț.

Nestlé are în portofoliu produse care sunt consumate zi de zi și depunem toate eforturile pentru ca produsele noastre să fie distribuite pe scară largă, să se găsească în toate magazinele.

Suntem încrezători în puterea brandurilor noastre, în calitatea produselor noastre care sunt preferate și alese de consumatori și, de asemenea, în capacitatea noastră operațională și de execuție.

Forbes: Care credeți că sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Silvia Sticlea: România este o țară cu potențial foarte mare, cu creștere și dezvoltare peste medie, cu forță de muncă foarte bine calificată, și care face pași mari în domeniul digitalizării, iar consumatorii români sunt foarte deschiși la nou, la a încerca produse noi, inovatoare și sustenabile.

Toate acestea, precum și creșterea investițiilor, ar putea beneficia ca urmare a unei predictibilități mai bune, în general.

Forbes: Care credeți că sunt măsurile pe care Guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Silvia Sticlea: De 26 de ani am fost un partener de încredere în societate, iar ceea ce continuăm să promovăm ca și benefic pentru business, în general, este transparența și un grad cât mai mare de predictibilitate. Ne bucurăm să vedem deschidere și eforturi din ce în ce mai mari în acest sens.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Silvia Sticlea: Provocările anului 2023 vor veni pe fondul celor din anul în curs. Ne pregătim cu mai multe scenarii, pentru a asigura continuitatea aprovizionării, pentru a răspunde noilor tendințe de piață și comportamentului actual al cumpărătorilor, având întotdeauna în minte binele consumatorilor și al angajaților noștri.

(21 noiembrie 2022)