FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Vlad Panut, Director of Engineering & Delivery HTEC Group

Forbes: Care este cuvântul care descrie cel mai bine anul 2022?

Vlad Panut: Pentru HTEC Group, compania căreia m-am alăturat anul acesta în calitate de Director of Engineering and Delivery, acesta a fost cel mai bun an de la înființarea sa în 2008.

Am fost, de asemenea, foarte entuziasmat de noile oportunități și de energia pe care această schimbare le-a adus în viața mea. Așadar, pentru mine, 2022 a fost un an excelent.

Dar, la nivel mondial a fost o perioadă cel puțin incertă. Acesta este și cel mai des folosit cuvânt pentru a descrie situația prin care a trecut lumea – și cred că este un termen potrivit.

Am început anul fără să știm câte valuri pandemice mai urmează, dar ne-am păstrat speranța că ce era mai rău a trecut. Eram pregătiți să ne întoarcem la „noua normalitate”.

Dar apoi a început războiul din Ucraina, care a servit drept semnal de alarmă pentru toată lumea. Reminescențele Războiului Rece au început să răsară din nou în inimile noastre și întreaga lume a alunecat din nou înspre frică.

Apoi, ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, indicatorii economici nu sunt, în momentul de față, tocmai promițători la nivel global, cu rate ale inflației foarte ridicate.

Britanicii au un cuvânt interesant pentru acest lucru, „permacrisis” (ales cuvântul anului de către Collins Dictionary’s), dar ideea generală rămâne aceeași.

Forbes: Care au fost motivele de îngrijorare în ceea ce privește afacerea dumneavoastră în 2022? Cum arată rezultatele companiei, în comparație cu estimările făcute la începutul anului?

Vlad Panut: Nu au existat motive de îngrijorare pentru compania noastră în 2022, dar au apărut câteva provocări pe parcurs.

Aș spune că cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o a fost chiar una oportună: cum să creștem exponențial de la an, la an.

Pe baza angajamentului nostru excelent față de clienți, a unei echipe de ingineri cu adevărat grozavă și a departamentelor de suport extrem de bine informate și implicate, cererea din partea clienților a crescut enorm în 2022.

Pentru a răspunde cererii, am angajat deja oameni din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și suntem pe cale să inaugurăm birouri în aceste patru orașe emblematice.

Forbes: Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dumneavoastră?

Vlad Panut: Suntem profund întristați și îngrijorați de știrile care vin din Ucraina. Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei afectați de acest conflict și sperăm la o rezolvare rapidă și pașnică.

În situații dramatice ca aceasta, siguranța membrilor echipei noastre este întotdeauna prioritatea noastră absolută. Suntem norocoși că niciunul dintre membrii personalului nostru nu este afectat personal de criză și continuăm să monitorizăm îndeaproape situația.

În ceea ce privește modul în care criza ar putea afecta HTEC, operațiunile noastre continuă să se desfășoare în mod normal.

Fiind o companie cu sediul central în SUA, cu birouri de dezvoltare a afacerilor în SUA și în Europa de Vest și cu centre de inginerie în Europa de Sud-Est, nu avem o prezență cu vechime în nicio zonă direct afectată de criză.

Așa cum facem întotdeauna, ne încurajăm clienții să ne contacteze în cazul în care întâmpină dificultăți operaționale pentru care le putem oferi asistență. 

Forbes: Care credeți că sunt punctele forte și punctele slabe ale peisajului de afaceri din România?

Vlad Panut: România își crește rapid productivitatea și întotdeauna trebuie să te dezvolți. Este o provocare, dar și o recompensă în același timp.

Îmi place să cred că abilitatea de a scala și măiestria poporului sârb (și mândria pentru munca lor) joacă un rol important în industria noastră și sunt factorii decisivi pentru venirea noastră în România.

Telemunca a arătat cu adevărat valoarea pe care o putem oferi, indiferent de locul din care lucrăm. Nu există nicio diferență între a lucra din România sau de la, distanță din Europa de Vest sau SUA. Pur și simplu trebuie să le arătăm acest lucru celor care nu sunt convinși încă.

Forbes: Ce măsuri credeți că ar trebui să ia Guvernul României pentru ca mediul de afaceri să treacă prin această iarnă fără neplăceri majore (falimente; insolvențe; blocaje)

Vlad Panut: Unele soluții sunt pe termen scurt, în timp ce altele oferă mai multă stabilitate și oportunități de creștere pe termen lung.

Cei mai mulți dintre noi se concentrează de obicei pe prezent – și, cu siguranță, guvernul ne poate ajuta cu deduceri fiscale și cu dobânzi mai mici, dar mi-aș dori ca, în sfârșit, să ne canalizăm energia pe viziunea pe termen lung.

În primul rând, ne-am dori ca guvernul nostru să fie previzibil, iar mai apoi, aș vrea să sugerez să investim în infrastructură. Acest lucru va reprezenta un beneficiu semnificativ pentru întreprinderi – este suficient să observăm că domeniile fierbinți, prielnice investițiilor se află în zonele cu o infrastructură excelentă.

Forbes: Care vor fi principalele provocări la nivel global în 2023 ? Dar provocările privind industria în care activați?

Vlad Panut: 2023 se anunță a fi un alt an plin de provocări. Cea mai mare parte a lumii se pregătește pentru o recesiune, iar acest lucru va face ca totul să fie mult mai interesant.

Dobânzile vor crește, prețurile la fel, deci, în termeni generali, nu va fi ușor.

Dar am convingerea fermă că IT&C va fi un segment cu cerere mare. Așa s-a întâmplat și în timpul celorlalte recesiuni și nu cred că acest fenomen se va opri acum. Atunci când vine vorba de optimizarea costurilor, eficientizarea afacerilor, produse inovatoare – majoritatea acestora se bazează pe IT&C.

În cazul nostru, să nu uităm că HTEC este o companie care s-a născut în timpul crizei economice din 2008 și a a crescut de trei ori ca dimensiune în perioada pandemiei, prin accelerarea investițiilor inteligente. Așadar, avem experiența și determinarea ca să depășim și aceste vremuri dificile.

(24 noiembrie 2022)