FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs, Kaufland România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!

Valer Hancaș: Pentru Kaufland România, anul 2023 a fost despre „reziliență”. Ne-a testat capacitatea de adaptare și ne-a demonstrat cât de rezilienți putem fi în fața provocărilor. Echipa noastră a răspuns cu agilitate și eficiență. Ne-am concentrat pe soluții când am întâmpinat probleme, nu pe căutarea vinovaților. Acest mindset ne-a permis să rămânem fideli obiectivelor noastre, indiferent de context.

  Prioritatea noastră a fost, și rămâne, să servim nevoile celor 500.000 de clienți care ne vizitează zilnic. Eforturile noastre s-au îndreptat către refacerea stocurilor și menținerea prețurilor la un nivel avantajos, fără a compromite calitatea sau prospețimea produselor.

  În plus, am consolidat parteneriatele existente cu furnizorii locali și am pus bazele altora noi, consolidând astfel lanțul nostru de aprovizionare.

  Și am continuat să investim în sustenabilitate, în linie cu angajamentul nostru față de mediu. Ne străduim să devenim o destinație one-stop shopping, nu doar prin diversitatea produselor. Când vii la cumpărături la Kaufland, poți și să reciclezi ambalaje de orice fel, haine, încălțăminte, poți servi masa sau achita facturi, ai acces la servicii poștale sau de curățenie.

  Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

  Valer Hancaș: Principalul motiv de îngrijorare pentru sectorul de retail este lipsa de predictibilitate. Fluctuațiile pieței au creat un mediu în care planificarea și previziunile devin tot mai dificile.

  De asemenea, ne-am confruntat cu presiuni din cauza costurilor majorate pentru energie, transport și materii prime. Includem aici și creșterea salariilor, pe care am abordat-o cu prioritate și responsabilitate, fiind un pas necesar pentru a atrage și păstra talentele în companie.

  În ceea ce privește performanța actuală, 2023 se aliniază cu așteptările noastre inițiale. Experiența vastă a echipei noastre și parteneriatele locale puternice pe care le-am construit ne oferă încredere că vom depăși aceste dificultăți și vom încheia anul cu rezultate pozitive. Nu putem prezice cu exactitate ce ne rezervă viitorul, dar suntem pregătiți să ne adaptăm și să răspundem cu determinare și optimism, ca până acum.

  Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

  Valer Hancaș: Impactul provocat de crizele suprapuse și realitățile geopolitice s-a resimțit și în retail. În primă fază, ne-am confruntat cu perturbări pe lanțul de aprovizionare. Colegii de la achiziții au făcut atunci eforturi pentru a identifica rapid soluții și a menține disponibilitatea stocurilor.

  Ca retailer, rolul nostru este să asigurăm clienților accesul la toate produsele necesare, indiferent de circumstanțe. Ultimii ani au reconfirmat importanța producătorilor locali. Trebuie să susținem și să creștem capacitatea de producție a țării, pentru a susține intern necesarul în timpul situațiilor de criză.

  Pe plan economic, creșterile cheltuielilor pentru energie, materiale de construcții și rata inflației s-au resimțit nu doar în bugetul companiei noastre, dar și în bugetele clienților. Pentru a-i sprijini în aceste vremuri dificile, am derulat campanii promoționale, am stagnat prețul pentru anumite produse și am dezvoltat metode cât mai creative pentru a-i informa despre toate acestea. Scopul a fost să-i ajutăm pe clienți să își reducă costurile coșului săptămânal de cumpărături, demonstrând angajamentul nostru de a rămâne alături de ei în orice situație.

  Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

  Valer Hancaș: România este o piață în creștere, cu un potențial semnificativ de dezvoltare. Țara beneficiază de o poziție strategică în Europa, fiind o poartă între Est și Vest, ceea ce facilitează comerțul și investițiile. În plus, există o creștere a inovației și a spiritului antreprenorial, cu o deschidere tot mai mare către tehnologie și digitalizare. Sectorul IT, în special, se dezvoltă rapid și aduce valoare adăugată economiei.

  Pe de altă parte, există și puncte slabe. Infrastructura este încă în curs de dezvoltare și necesită investiții semnificative pentru a atinge standardele europene. De asemenea, piața muncii se confruntă cu o lipsă de forță de muncă calificată, în parte din cauza migrației tinerilor profesioniști în străinătate.

  Mediul de afaceri din România oferă numeroase oportunități, dar și provocări specifice.

  Cu o colaborare strânsă între autorități și mediul de business, o abordare strategică și investiții susținute, sunt convins că România poate deveni o economie puternică a Europei.

  Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

  Valer Hancaș: Ne dorim să continuăm relația de colaborare de până acum, pentru că suntem motivați de același scop: creșterea economică a țării și îmbunătățirea calității vieții fiecărui român. De aceea, am răspuns pozitiv la inițiativa autorităților de a plafona cota de adaos comercial pentru alimentele esențiale, conform OUG 67/2023.

  Kaufland a fost printre primii retaileri care a redus prețurile la peste 200 de produse esențiale, prezente frecvent pe lista de cumpărături a consumatorilor români. Este doar un exemplu al angajamentului nostru de a lucra împreună cu autoritățile pentru a servi cel mai bine interesele cetățenilor și ale economiei naționale.

  Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

  Valer Hancaș: La Kaufland, gândim întotdeauna lucrurile în perpectivă. Avem strategii planificate pe decade, nu pe ani, și investiții pe termen lung. În 2024, vom continua să ne extindem și să ne modernizăm rețeaua de magazine, investind în tehnologii și produse care îmbunătățesc experiența de cumpărare și răspund nevoilor clienților noștri.

   Consolidarea și extinderea parteneriatelor cu producătorii locali reprezintă o altă direcție strategică de investiții și parte din filosofia noastră de business. Astăzi, avem peste 2.600 parteneri români, din totalul de 3.300. Ponderea cheltuielilor cu aceștia crește de la an la an, la fel și ponderea produselor românești de la raft.

   Și, nu în ultimul rând, vom continua să fim un partener responsabil al românilor, investind în echipă și în comunitate. Avem planificate inițiative cu impact pe termen lung, care protejează mediul și contribuie la un viitor mai bun pentru România.

   Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

   Valer Hancaș: Deși este imposibil să anticipăm ce ne rezervă viitorul, tranziția către sustenabilitate rămâne o nevoie constantă și imperativă pentru întreaga planetă. În 2016, când am început noi investițiile în această direcție, sustenabilitatea era încă facultativă, iar Kaufland a fost printre pioneri, la nivelul țării. Acum, vorbim deja de o necesitate.

   Există presiuni din partea autorităților, a clienților și, mai ales, a resurselor naturale, insuficiente pentru a susține ritmul actual de consum. Este o evoluție firească, pe care o vedem deja, și mă bucur să constat responsabilizarea tot mai mare a companiilor.

   (27 noiembrie 2023)