FacebookTwitterLinkedIn

IMM-urile românești exportă mai mult către Europa, fiind înregistrată o creștere de 20% a cantității de mărfuri transportate către piețele externe în 2023 față de anul trecut.

Cele mai transportate mărfuri sunt din categoriile produse alimentare, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și industrie ușoară, potrivit datelor companiei de transport DSV Road. Potrivit raportului, IMM-urile românești transportă între 2.000 și 5.000 de tone de mărfuri lunar, fiind efectuate 900 de transporturi pe lună. Cele mai multe mărfuri exportate de IMM-urile locale ajung în Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria.

Din totalul de clienți ai DSV Road, 70% este reprezentat de IMM-uri, în special din domeniile FMCG, retail, confecții, industria chimică și pharma. Cele mai multe dintre acestea importă mărfuri din diverse țări din Europa, în proporție de 80%, dar activitatea lor de export este în creștere constantă.

Cel mai folosit tip de transport de către IMM-uri, în proporție de peste 90%, este transportul de tip grupaj, care permite transportarea cantității dorite de mărfuri, alături de mărfurile altor firme. Doar 5% din IMM-uri închiriază un camion complet pentru transportul de mărfuri, potrivit DSV Road.

Pe locul următor se află transportul intermodal (rutier+feroviar), ales pentru disponibilitatea capacității stabile de transport, pentru costurile mai puțin fluctuante comparativ cu cele de transport rutier, capacitatea utilă de încărcare mărită și impactul redus, cu până la 70% asupra mediului înconjurător. 

România este una dintre cele mai importante piețe din regiune pentru grupul danez DSV, iar pentru 2023, estimările privesc o creștere a business-ului cu 10%, după ce anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro, mai mare cu 40% decât în 2021.