FacebookTwitterLinkedIn

Tegola România, filiala locală a producătorului italian de sisteme de acoperișuri din șindrilă bituminoasă Tegola Canadese, a încheiat anul trecut cu un business de cca. 6 milioane de euro, în creștere cu 20% comparativ cu 2022, în ciuda scăderilor înregistrate la nivelul pieței rezidențiale.

Prezentă pe piața locală din anul 1996, compania a livrat până în prezent cca. 8 milioane de metri pătrați de șindrilă bituminoasă, echivalentul a peste 35.000 de acoperișuri.

„Anul trecut, într-un context de piață dificil, ne-am menținut business-ul pe o traiectorie ascendentă datorită sistemelor noastre inovatoare, dar și a poziționării pe o nișă bine definită. În prezent avem o cotă de aproximativ 20% pe piața de șindrilă bituminoasă și peste 50% din piața de șindrilă premium”, a declarat Adrian Andor, National Sales Manager al grupului Tegola România. 

Potrivit afirmațiilor sale, compania va raporta anul acesta livrări mai mari cu până la 5% în volum, în condițiile în care piața acoperișurilor nu dă semne de revenire.

Șindrila este produsă în Italia, în vreme ce membranele de hidroizolație provin de la unitățile de producție din Italia și Serbia. Aceste două produse generează cumulat 70% din business-ul companiei pe plan local. În plus, compania comercializează produse geosintetice (20%), iar diferența de 10% este acoperită de alte materiale și accesorii.

Mai mult de jumătate din livrări sunt realizate către dezvoltatori imobiliari (30%) sau firme de construcții (25%), celelalte două canale de vânzare fiind distribuitorii sau depozitele de materiale de construcții (25%) și magazinele de tip DIY (20%).

„Atunci când ne referim la sectorul rezidențial, cererea este alimentată în principal de proiectele de construcție în regim propriu, ansamblurile rezidențiale acoperind mai puțin de o treime din vânzări. Zonele din România unde înregistrăm cele mai ridicate livrări sunt Nord-Vest și Nord-Est, respectiv Transilvania și Bucovina. De altfel, există un interes considerabil pentru produsele noastre în cadrul proiectelor de restaurare a caselor tradiționale, care anterior erau acoperite cu șindrilă de lemn sau țiglă ceramică, precum și pentru investițiile în locații de cazare din regiunile turistice montane”, a adăugat reprezentantul Tegola.

Piața de învelitori a rămas pe minus în 2023, pentru al doilea an consecutiv, înregistrând o diminuare de aproximativ 12% comparativ cu anul precedent, arată compania, care citează studii de piață realizate de parteneri. Printre cauze se numără efectele inflației asupra bugetelor familiale, costurile ridicate ale creditelor și ipotecilor, precum și incertitudinea economică, care a determinat anularea, redimensionarea, etapizarea sau amânarea unor proiecte rezidențiale. 

Conform sursei citate, piața de acoperișuri a înregistrat anul trecut o valoare de 295 milioane euro și un volum de cca. 39,5 milioane de metri pătrați. Tabla profilată domină preferințele clienților, cu o cotă de piață de 75%, considerentul principal al alegerii fiind cel al prețului. Acoperișurile din țiglă ceramică reprezintă cca. 10%, similar cu cele din beton (10%), în vreme ce șindrila bituminoasă generează cca. 5% din volumul livrărilor.

Pe o piață de șindrilă bituminoasă care a totalizat 1,5 milioane de metri pătrați anul trecut, vânzările Tegola s-au ridicat la 215.000 metri pătrați, iar prognoza pentru 2024 indică un interval cuprins între 215.000 – 225.000 mp.