20.1 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Retail – Austria are de şapte ori mai multe vaci raportat la terenul arabil şi mizează pe rasele de carne scumpă, nu pe cele de lapte ieftin precum România – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Austria are una dintre cele mai mari încărcături zootehnice din UE în sectorul bovinelor, de 140 vaci/100 ha de teren arabil, în timp ce România are o încărcătură de 20 vaci/100 ha, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor Eurostat.

Diferenţa dintre România şi Austria, ţară cu o suprafaţă de teren arabil de peste 6,5 ori mai mică decât a României, vine din investiţiile făcute în zootehnie.

Şeptelul de bovine a scăzut, pentru că nu am avut o strategie clară pe care am urmat în ultimii 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi acum pentru investiţii în sectorul bovine sunt doar 67 de milioane de euro...

Austria are una dintre cele mai mari încărcături zootehnice din UE în sectorul bovinelor, de 140 vaci/100 ha de teren arabil, în timp ce România are o încărcătură de 20 vaci/100 ha, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor Eurostat.

Diferenţa dintre România şi Austria, ţară cu o suprafaţă de teren arabil de peste 6,5 ori mai mică decât a României, vine din investiţiile făcute în zootehnie. Apoi, pe plan local nu doar că nu s-a investit, ci prăpastia s-a adâncit în ultimii ani, întrucât numărul de vaci din România a scăzut.

„În anii ’90, avea chiar peste 4 milioane de bovine. Şeptelul de bovine a scăzut, pentru că nu am avut o strategie clară pe care am urmat în ultimii 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi acum pentru investiţii în sectorul bovine sunt doar 67 de milioane de euro, foarte puţini bani“, a spus Ilyés Szabolcs György, executive manager, RegioConsult. El a adăugat că este nevoie de resurse financiare mult mai mari pentru a susţine fermierii în această ramură critică a economiei, mai ales că există un interes crescut pentru investiţii în ferme de vaci, fie de lapte, fie de carne şi subiliniază că „dacă cei din Austria au putut să facă acest lucru şi noi putem”.

Apoi, România are circa 1 milion de vaci de lapte, iar Austria are 0,5 milioane de vaci de lapte, cu care România realizează o producţie anuală de 4,2 milioane de tone, iar Austria de 3,9 milioane de tone, mai arată datele Eurostat. Adică, o vacă din Austria dă 7,2 tone de lapte/an, în timp ce o vacă din România, dă, în medie, 4,2 tone de lapte/an, iar diferenţa vine din lipsa de tehnologie, de rasă sau de performanţa fermei în sine. Mai mult, în România laptele pleacă de la poarta fermei, în medie cu 1 leu pe litru, dar ajunge în supermarket să fie vândut şi cu 12 lei litrul, în timp ce în Austria în supermarket un litru de lapte costă sub 2 euro litrul. Totuşi, pentru fermierii români, banii primiţi pe lapte sunt „prea puţini” şi abia acoperă costurile de producţie, în timp ce Austria s-a specializat pe creşterea vacilor de carne, produs alimentar ce aduce o valoare adăugată mai mare

 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!