Carmistin, unul dintre cei mai mari producători de alimente din piaţa locală, continuă investiţiile în abatorizare şi va da în funcţiune în 2026 un abator de carne de porc, care va avea în prima fază o capacitate de 1,2 milioane de porci, a explicat Bogdan Grama, Senior Operational and Developer Manager Carmistin, prezent în cadrul evenimentului ZF Agrobusiness Summit 2024. „Noi am dat în funcţiune acum două luni un abator de carne de pasăre în Vâlcea, am angajat 600 de oameni, o investiţie de 75 de milioane de euro. (…) În România există două abatoare mari de porc, noi facem un abator care o să abatorizeze în prima fază 1,2 milioane de porci. În 2026 vom termina această investiţie, o să facem locurile de cazare, facem reproducţia pentru ei şi bineînţeles că o să folosim cereale din România”.
Când va fi operaţional abatorul de carne de porc din Olt, în 2026, Carmistin va căuta să angajeze încă 1.200 de oameni şi vrea ca o parte dintre ei să fie dintre românii care lucrează în abatoarele din Europa.
„E o mică diferenţă de salariu pe care ar trebui să o acoperim, care uşor, uşor se îndreaptă către acest lucru şi sunt sigur că vom putea să facem asta, iar decizia noastră în 2024 a fost să nu ne mai lăsăm copii să plece şi să le creăm nişte mecanisme”. Carmistin, cu o cifră de afaceri de 1,55 miliarde de lei în 2023, este clasat între primii producători de alimente din România şi pe prima poziţie în ierarhia producătorilor de carne la nivel naţional. A fost fondat în urmă cu două decenii de Justin Paraschiv, căruia i s-a alăturat în business şi soţia, Andra Paraschiv, şi astăzi, grupul Carmistin cuprinde peste 40 companii active în producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, creşterea bovinelor, dar şi în producţia de cereale, având peste 4.200 angajaţi.Ce a mai declarat în cadrul evenimentului: Noi fabricăm vreo 50-60.000 de tone de cereale pe an şi deocamdată consumăm 300.000 de tone. La pasăre o să ajungem anul viitor la 70 de milioane de păsări şi la porc avem doar 650.000 de locuri de cazare. Cum să fie bună mâncarea dacă aducem carne din Spania, importăm probabil câteva sute de mii de tone de carne injectată, cu termen de garanţie de 20 de zile, o cumpărăm din supermarket în a 18-a zi şi spunem că este carne proaspătă? Noi trebuie să schimbăm balanţa agroalimentară şi lucrul ăsta se face cu bani. Avem o echipă de investiţii care depăşeşte 100 de oameni, oameni care scriu proiecte şi programe concise. Noi suntem 4.200 de angajaţi, iar acum vreo trei ani eram 2.000 de angajaţi. Nu trebuie să ne speriem dacă o companie mare vine şi spune că vrea să investească 200-300-400 de milioane de euro, pentru că aceşti bani de fapt nu sunt mulţi pentru modul în care ne uităm la România, la cât teren avem, câte fabrici avem. Ne trebuie tuturor multe miliarde de euro. Trebuie să fim sustenabili şi să reducem consumul de apă. Am redus cu 20% consumul de apă pe abatoarele de păsări şi la abatorul de porc am mers în Europa după know-how să scădem consumul de apă cu 40%. Noi avem un program de 100 MW pe energie şi avem contracte semnate pentru 30 MW. În Olt am avut o întâlnire cu Ministerul Educaţiei în care i-am rugat frumos ca la nivelul judeţului să creăm clase de măcelari începând de anul viitor, cu participarea noastră. Am vorbit cu CFR Călători ca la Piatra Olt să facem o haltă în care să oprească trenul să aducă angajaţii noştri la fabrică, că vor fi 1.000 de oameni. Cei de la CFR erau chiar mândri că a venit cineva să întrebe pentru o colaborare.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).