6 C
București
marți, noiembrie 5, 2024

Retail – Bucureştiul a prins din urmă Europa, dar e o oază de bunăstare în România: Puterea de cumpărare a locuitorilor Capitalei a ajuns pentru prima dată la media Bătrânului Continent, iar disparitatea faţă de restul ţării se adânceşte. Un bucureştean are de cheltuială 18.580 de euro pe an, adică 1.548 de euro pe lună – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Spre exemplu, un român are în medie 9.092 de euro de cheltuială în 2024, ceea ce poziţionează România pe locul 32 în Europa, într-un clasament condus de Liechtenstein, Elveţia, Luxemburg, Islanda şi Danemarca.

Ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est sunt şi ele mai bine poziţionate, Cehia e pe locul 24 (deşi în cădere de pe 20), Polonia a urcat un loc, până pe 27, în timp ce Ungaria a coborât o poziţie, până pe 30.

România e mai bine situată cu o treaptă decât în 2023, într-un clasament ce analizează şi ţări extra UE, inclusiv Belarus, Kosovo şi Ucraina.

♦ Puterea de cumpărare e dublă faţă de media naţională şi, pentru prima dată, e la nivelul mediei Europei ♦ Zece judeţe din ţară (dincolo de Bucureşti) au un nivel de trai peste media naţională, la vârf, aflându-se Cluj, Timiş şi Ilfov.

România este unul dintre statele din UE cu cea mai mare discrepanţă în dezvoltare între oraşul-capitală şi restul ţării. Şi nu doar atât, polarizarea se adânceşte, o dovadă că piaţa locală a fost şi a rămas o economie cu mai multe viteze, aşa cum spunea anterior un executiv din comerţul alimentar. El împărţea atunci ţara în trei – Bucureşti, principalele zece oraşe şi restul.

Datele actuale arată că zece judeţe plus Bucureştiul au putere de cumpărare egală sau peste media naţională. Restul de peste 30 se află sub linie. Iar cele zece din fruntea clasamentului găzduiesc, cel mai frecvent, exact marile oraşe ale României.

 

Cum stă România în Europa?

Spre exemplu, un român are în medie 9.092 de euro de cheltuială în 2024, ceea ce poziţionează România pe locul 32 în Europa, într-un clasament condus de Liechtenstein, Elveţia, Luxemburg, Islanda şi Danemarca. Ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est sunt şi ele mai bine poziţionate, Cehia e pe locul 24 (deşi în cădere de pe 20), Polonia a urcat un loc, până pe 27, în timp ce Ungaria a coborât o poziţie, până pe 30. România e mai bine situată cu o treaptă decât în 2023, într-un clasament ce analizează şi ţări extra UE, inclusiv Belarus, Kosovo şi Ucraina.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!