În România, prima investiţie a Innova Capital a fost Churchill Media, cândva în anii ’90. După aceea, fondul a investit în Orange, înainte ca grupul francez să intre în acţionariat. Innova a făcut parte dintr-un consorţiu de fonduri de private equity.
♦ Innova Capital este unul dintre cei mai activi jucători din private equity din România, fiind prezent local de la finalul anilor ’90.
Fondul de private equity Innova Capital, unul dintre investitorii financiari cei mai activi în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a făcut o nouă achiziţie pe piaţa locală. Prin intermediul unei companii din portofoliu, Prime Label Group din Polonia, fondul a cumpărat de la Radu Dimeca şi de la alţi antreprenori tipografia Grafoprint din judeţul Timiş.
Pentru Innova, aceasta este cea de-a treia achiziţie din ultimii doi ani, perioadă în care a făcut şi un exit în România. Mai exact, fondul a vândut în 2024 grupul de optică Optical Investment Group, ce cuprinde operaţiuni de retail (magazinele OptiBlu şi Optiplaza) şi de distribuţie, către unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil de la nivel mondial, gigantul EssilorLuxottica. Alături de Innova, în business mai erau o serie de acţionari minoritari care au făcut astfel exit.
Pe partea de achiziţii, în 2023 şi 2024, Innova a cumpărat pachetul majoritar din grupul Netopia, unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi electronice din România, pachetul majoritar din producătorul de sisteme industriale EMI (intrând în acţionariat alături de fondatorul companiei, antreprenorul Jerome France, şi de un alt fond, Morphosis Capital) şi Grafoprint.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).