25.8 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Retail – Crizele momentulului, a încălzirii globale şi a inflaţiei, fac mesele de Crăciun mai sărace – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Contractele futures pe cartofi se tranzacţionează în prezent la cel mai ridicat nivel sezonier din ultimii cel puţin 14 ani în Europa.

Producţia de foie gras se va ridica la doar 30% din vo lu mele obişnuite în acest an,“ arată Magali Panaud-Soulard, directoarea Ernest Soulard, o companie din sector.

Oficialii din sector precizează de asemenea că preţul foie gras va tre bui să urce cu 5% în supermarketuri cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an.

Preţurile cartofilor cresc puter­nic în Europa în condiţiile în care ploile abundente îngreunează recol­ta­rea acestora, diminuând oferta chiar într-un moment în care cererea pentru acest produs de bază pentru mesele de Crăciun este în creştere, scrie Bloomberg. Culturile riscă să putrezească dacă sunt lăsate prea mult pe câm­puri. Contractele futures pe cartofi se tranzacţionează în prezent la cel mai ridicat nivel sezonier din ultimii cel puţin 14 ani în Europa.
Cartofii sunt doar unul dintr-un număr în creştere de culturi afectate de schimbările climatice. Vremea u­me­dă riscă de asemenea să afecteze o parte din recolta de sfeclă de zahăr a continentului şi a amânat activităţile de plantare a cerealelor în Franţa. Astfel, sezonul festiv din acest an riscă să fie tot mai scump. Un alt produs care nu va fi pre­zent pe toate mesele de Crăciun este foie gras. Aceasta din cauza inflaţiei, a gripei aviare şi a penuriilor, notează France 3 regions. Crescătorii de păsări din Franţa s-au confruntat cu efectele gripei avi­are în ultimii doi ani. Drept urmare, producţia acestora a scăzut cu 30% în comparaţie cu 2021. „Din cauza problemelor legate de gripa aviară, nu am putut produce volumele obişnuite. Producţia de foie gras se va ridica la doar 30% din vo­lu­mele obişnuite în acest an,“ arată Magali Panaud-Soulard, directoarea Ernest Soulard, o companie din sector.

Oficialii din sector precizează de asemenea că preţul foie gras va tre­bui să urce cu 5% în supermarketuri cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an. Şi ciocolata devine din ce în ce mai scumpă din cauza schimbărilor climatice, potrivit Bloomberg. Coasta de Fildeş şi Ghana, doi producători majori de cacao, sunt lovite din plin de criza climatică, cu consecinţe pentru inflaţia alimentară la nivel mondial şi criza costurilor de trai. Precipitaţiile prea abundente scad producţia şi amână recoltarea, de­ficitul rezultat catapultând preţu­rile la cel mai ridicat nivel din ultimii 46 de ani. Nivelul total al precipitaţiilor din Africa de Vest de la începutul sezo­nului ploios a fost peste dublul mediei pe 30 de ani. Cu preţul zahărului situat de asemenea la un maxim pe un dece­niu, consumatorii vor cheltui proba­bil mai mult pe dulciuri de acest Crăciun. În Italia, asociaţia pentru protec­ţia consumatorilor a remarcat faptul că preţurile produselor tipice pentru Crăciun, printre care panettone, rămân la fel de ridicate ca anul trecut în pofida ieftinirii energiei şi domolirii inflaţiei, relatează Il Sole. Pentru panettone şi pandoro, preţurile actuale sunt neschimbate faţă de anul trecut, deşi fenomenele care determinaseră creşterile anterioare de preţuri nu s-au mai manifestat în acest an.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!