Guvernul ungar a decis să prelungească măsura plafonării preţurilor alimentelor de bază până pe 30 aprilie, relatează Daily News Hungary. Decizia a fost luată din cauza războiului prelungit din Ucraina şi a inflaţiei determinate de sancţiunile europene, a declarat ministrul ungar al agriculturii Istvan Nagy.
Pentru că guvernul urmăreşte în continuare susţinerea familiilor, măsura de plafonare a preţurilor mâncării rămâne în vigoare. De asemenea, premierul ungar Viktor Orban a semnat un decret privind majorarea cu 15% a pensiilor din 1 ianuarie 2023, scrie Budapest Business Journal. „Ungaria are obiective ambiţioase ce trec dincolo de vremurile dificile. Un astfel de obiectiv este de a ne asigura că pensionarii duc un trai decent“, a declarat Orban. „Am atins acest obiectiv în fiecare an din 2010“. Majorarea cu 15% a pensiilor introdusă din ianuarie se va aplica şi celei de-a 13-a pensii, a anunţat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar, potrivit Daily News Hungary. Economia ungară este stabilă, iar rata de creştere a acesteia se numără printre cele mai ridicate în fiecare an, a subliniat acesta.
Evaluând 2022, Gulyas a declarat că acesta a fost un an „dificil, dar destul de bun“. Acesta a remarcat că în alegerile generale din urmă cu opt luni dreapta conservatoare a primit sprijin fără precedent din partea electoratului. „După 12 ani la guvernare, aceasta este cea mai mare recunoaştere primită, care ne îndeamnă să mergem mai departe“. În Ungaria urmează a fi organizate alegeri locale în 2024. Ministerul afacerilor externe Bence Retvari a discutat de asemenea pe marginea majorărilor salariale pentru profesori cu organizaţiile civile. Retvari a anunţat că dascălii vor primi o majorare salarială de 75% în următorii trei ani. Dascălii îşi vor vedea salariile crescând cu 21% anul viitor, cu 25% în 2024 şi cu 29% în 2025. Astfel, salariul mediu al acestora va urca la 770.000 de forinţi (1.845 de euro). Pe de altă parte, guvernul ungar a anunţat că nu va prelungi actualul moratoriu privind rambursarea creditelor, care va expira pe 31 decembrie. Ministrul dezvoltării economice Marton Nagy a declarat că numărul celor care profită de acest moratoriu a scăzut semnificativ. Actualul plafon asupra dobânzilor asigură o protecţie adecvată pentru 350.000 de familii şi 60.000 de afaceri.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).