Concordia/ASE „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară, despre evoluţia economiei României în ultimii ani şi despre sistemul de impozitare“.Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-şi diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie. Rezultatul? Criza s-a prelungit cu trei ani. Firme închise. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acum.
♦ Cota unică, care împlineşte 20 de ani, a fost unul dintre motoarele care au împins România să ajungă cu un PIB per capita la aproape 80% din media europeană, peste nivelul din Polonia, Ungaria sau Grecia ♦ În 2004, România a plecat de la un PIB pe cap de locuitor de 3.000 de euro, adică 25% din media europeană şi a ajuns la final de 2024 la peste 18.000 de euro, adică 78% din media UE.
Cota unică de impozitare, iniţial de 16%, a avut un efect benefic asupra creşterii economice din România, a fost una dintre principalele concluzii ale studiului şi dezbaterii Concordia/ASE „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară, despre evoluţia economiei României în ultimii ani şi despre sistemul de impozitare“.
„Constatarea noastră ca oameni de afaceri a fost faptul că evoluţia economiei s-a bazat şi pe un sistem simplu de impozitare, uşor de operat, care se numeşte cotă unică. Pe măsură ce avansezi în a cunoaşte mediul economic, realizezi că numai lucrurile simple funcţionează. Dacă le complici puţin, se dau peste cap. Cu cât ai mai multă experienţă, cu atât poţi fi mai simplu. Nimic nu e mai greu decât să fii simplu“, a spus Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, care reprezintă businessuri cu o valoare de 30% din PIB-ul României.
Dezbaterile vin şi în contextul în care guvernul, conform proiecţiei bugetare, are nevoie de o creştere de venituri de 16% în 2025, ca să acopere cheltuielile cu un deficit bugetar de 7% din PIB, adică 135 mld. lei. Cum creşterea economică prognozată este de 2-2,5%, mediul de afaceri este de părere că ajustarea deficitului ar trebui făcută pe partea de cheltuieli, iar o creştere a cotelor de impozitare pe venit sau profit ar avea un impact negativ puternic în toată economia.
Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti: Economia noastră se află într-un lung şi complex proces de integrare în economia europeană. Integrarea este de durată. Nu ştim dacă poate spune cineva când se va integra economia României în UE. Problema majoră este asigurarea competitivităţii produselor şi serviciilor pe piaţa europeană şi nu numai.
Studiul realizat de Academia de Studii Economice (ASE) arată că impactul pozitiv asupra creşterii PIB per capita în România al cotei unice de impozitare a fost de 20%.
„Regimul de cotă unică a avut un efect pozitiv asupra creşterii PIB per capita în ţările care au introdus acest sistem, în particular şi în România. Economia noastră se află într-un lung şi complex proces de integrare în economia europeană. Integrarea este de durată. Nu ştim dacă poate spune cineva când se va integra economia României în UE. Problema majoră este asigurarea competitivităţii produselor şi serviciilor pe piaţa europeană şi nu numaiî, a spus Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti.
Dan Şucu a mai spus că situaţia din acest moment cu finanţele ţării este similară cu cea din 2010, când guvernul, strâns cu uşa din cauza deficitului bugetar, a majorat TVA-ul şi a tăiat salariile bugetarilor, dobânzile au crescut şi cursul euro-leu a explodat, cu efecte în toată economia.
Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti: România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023. Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare. Din cele 14 ţări care au avut scăderi de PIB per capita faţă de media UE, toate au avut cotă de impozitare progresivă. România a înregistrat cea mai rapidă creştere a clasei de mijloc în perioada 2007-222, dar nivelul este relativ redus, al şaptelea cel mai redus. De remarcat însă că în 2007 România avea al doilea cel mai redus nivel al claselor de mijloc din România.
„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-şi diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie. Rezultatul? Firme închise. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acumî, a mai spus Dan Şucu.
Creşterea de TVA, a explicat Ionuţ Dumitru, este una dintre cele mai rapide metode a aduce bani la buget. De asemenea, a adăugat el, creşterea de TVA are un impact mai mic decât creşterile de alte taxe, cum ar fi impozitul pe venit sau pe profitul companiilor.
„În ceea ce priveşte impactul creşterii de TVA, noi avem nişte estimări pe care le avem prezentate şi în studiu, legate de impactul economic: cam cât înseamnă în termeni de impact asupra PIB-ului. Diverse modificări de taxare pot avea un impact de mic sau mai mare asupra activităţii economice. De ce toată lumea discută de TVA atunci când se pune problema să creşti taxele? Pentru că este cunoscut din literatură că TVA-ul este cel mai puţin distorsionant din perspectiva creşterii economice. Impactul ar fi mai redus decât ar avea o cotă de impozitare pe venit sau pe profitî, a spus el.
Radu Burnete, director executiv, Confederaţia Patronală Concordia: Sigur că percepem un pericol pentru cota unică. Tocmai de aceea ne-am dorit această analiză din care să se vadă foarte clar cât de benefică a fost cota mică şi cum mai avem nevoie de ea, cel puţin un deceniu de acum înainte. Diverşi politicieni fac tot felul de declaraţii şi acesta este un fel de a spune: nu avem nevoie de cota progresivă, dimpotrivă, dacă o facem ne va fi mai greu.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).