O agricultură verde, ecologică, necesită investiţii masive, miliarde de euro, iar România nu dispune de aceşti bani. Piaţa nu poate susţine preţurile alimentelor ecologice, iar fermierii nu sunt dispuşi să intre într-un sector care nu le aduce profit. Un mare fermier susţine că, pentru a atinge obiectivul UE de extindere a suprafeţei agricole ecologice, ar trebui să plătim de cinci ori mai mult pentru produsele ecologice decât pentru cele convenţionale.
„Agricultura ecologică este o nişă. Foarte mulţi fermieri care s-au certificat ecologic au migrat către agricultura normală. În agricultura ecologică, cu foarte puţine precipitaţii combatem cu greu buruienile. Cred că preţul produselor din agricultura ecologică ar trebui să fie de cinci ori mai mare, nu de două ori mai mare, cât este acum, faţă de cel al produselor convenţionale. Dacă nu avem o piaţă dezvoltată de produse ecologice care să remunereze fermierii la adevărata lor valoare, rămâne doar o nişă“, a spus Dan Hurduc, proprietarul Evel H Company, care lucrează 2.200 de hectare în judeţul Vaslui. El a fost prezent recent la conferinţa ZF/BT „Pentru o agricultură profitabilă“, care a avut loc la Iaşi. El menţionează că în Europa de Vest, de unde vine procesarea în România, în primul rând condiţiile de favorabilitate pe producţie primară sunt mult mai mari ca la noi, adică are precipitaţii mai mari şi un randament de 7-8 tone/hectar la grâu, iar noi nu avem constanţă din cauza climei.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).