5.9 C
București
luni, martie 17, 2025

Retail – Este război comercial mondial. Pentru Europa de Est, dependenţa economică de exporturi este o vulnerabilitate. Dar dependenţa de Germania şi modelul ei de creştere orientat spre China s-ar putea să fie o vulnerabilitate şi mai mare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Datele Eurostat arată că exporturile de bunuri şi servicii au reprezentat 75% din PIB-ul Ungariei anul trecut (89,5% în 2022) şi 52% din PIB-ul Poloniei (62,4% în 2022), faţă de 42% din PIB în cazul Germaniei.

Pentru celelalte state est-europene, Eurostat are cele mai recente date pentru 2023: Cehia cu 69% din PIB, Slovacia cu 92% din PIB (99% în 2022) şi 39% din PIB în cazul României (43% în 2022).

Polonia, cea mai mare economie din regiune, este aşteptată să sufere cel mai puţin, asta mulţumită dependenţei mai reduse de exporturile de maşini, pieţei interne puternice şi fluxului substanţial de fonduri europene de recuperare.

„Vom lupta până la final“, a avertizat o purtătoare de cuvânt a guvernului chinez după ce preşedintele ame­rican Donald Trump a de­clanşat războiul comercial global suprataxând importurile Americii din China, Canada şi Mexic. Beijingul a răspuns lovind în fermierii americani. Exportatorii europeni au fost cruţaţi deocamdată, dar şi ei au simţit şocul războiului tarifar. Acţiunile Volkswagen, cel mai mare producător auto german, au picat pe burse ieri, la fel şi cele ale celorlalţi constructori de maşini din Europa, inclusiv Renault. Ei vor fi cel mai probabil în prima linie a frontului. Au fost şi în primul mandat de preşedinte al lui Trump. Unii expor­tatori fac manevre disperate de evi­tare. Spre exemplu, producă­torul elveţian de ciocolată Lindt va duce mai multe produse din Europa în Canada pentru a se feri de tarifele cu care gu­ver­nul canadian a răspuns prompt la agre­siunile comer­cia­le ale SUA. Lindt are mai multe fabrici în SUA care apro­vizionau piaţa canadiană.
Din cealaltă parte a lumii, o com­panie mult mai mare a reacţionat la o per­spectivă mai si­nis­tră creată de actuala adminis­traţie de la Washington. Taiwan Semiconduc­tor Manufac­turing Company (TSMC), cel mai mare produ­cător de cipuri din lume, a anunţat că va aduce în SUA investiţii noi de 100 mili­arde dolari care implică construirea a cinci fa­brici în următorii ani. Vestea a venit chiar de la CEO-ul compa­niei, după o întâlnire cu Donald Trump. În ziua în care au intrat în vigoare tarifele americane con­tra importurilor din Canada, Mexic şi China, adică ziua în care a pornit războiul comercial mondial al lui Trump, preşedinţia taiwaneză a a­nun­ţat că guvernul va asista TSMC la extin­derea pro­ducţiei în SUA. Trump a criticat de mai multe ori Taiwanul că domină industria globală a semiconducto­ri­lor şi chiar a sugerat ca insula să-şi majoreze chel­tuielile cu apărarea la 10% din PIB. Taiwan cheltuie în prezent 2,5% din PIB cu ar­mata şi este într-o poziţie delicată, fiind ame­ninţat cu pretenţii teritoriale de China. În aces­te condiţii, ministrul taiwanez al apărării a asi­gu­rat că este „imposibil“ ca SUA să abando­neze regiunea Asia-Pacific, care este parte din „interesele naţionale de bază“. Afirmaţiile vin în contextul în care se speculează că SUA vor abandona Europa şi Ucraina. Astfel de măsuri, precum cele luate de Lindt şi TSMC, vor fi văzute probabil mai des de-acum încolo. Washingtonul a lovit Canada şi Mexic cu tarife de 25% pe importuri, excepţie făcând pro­duse energetice canadiene, suprataxate cu „doar“ 10%, iar tarifele aplicate importurilor chi­nezeşti au fost majorate de la 10% la 20%. Însă unele produse chinezeşti importate de SUA sunt supratarifate de mai mult timp. Comisia Europeană a descris măsurile luate de admi­nis­traţia Trump ca o ameninţare pentru comerţul global, o manevră care loveşte în partenerii economici principali şi creează incertitudine inutilă. Trump a ameninţat UE cu tarife de 25% pe importuri. Analiştii de la S&P Global Ratings apre­ciază că o astfel de măsură va face mai dificilă creşterea economiă în Europa Centrală şi de Est şi va exacerba problemele bugetare. Princi­palul culoar de propagare a şocului ar fi indus­tria auto germană. Iar vulnerabile sunt în prin­cipal economiile Cehiei, Ungariei, Slovaciei, Sloveniei şi României. S&P a calculat că expor­turile de utilaje şi echipamente de transport ale regiunii în Germania reprezintă peste 10% din exporturile totale. De altfel, comerţul extern joacă un rol crucial pentru aceste ţări. Datele Eurostat arată că exporturile de bunuri şi servicii au reprezentat 75% din PIB-ul Ungariei anul trecut (89,5% în 2022) şi 52% din PIB-ul Poloniei (62,4% în 2022), faţă de 42% din PIB în cazul Germaniei.

Pentru celelalte state est-europene, Eurostat are cele mai recente date pentru 2023: Cehia cu 69% din PIB, Slovacia cu 92% din PIB (99% în 2022) şi 39% din PIB în cazul României (43% în 2022). Polonia, cea mai mare economie din regiune, este aşteptată să sufere cel mai puţin, asta mulţumită dependenţei mai reduse de exporturile de maşini, pieţei interne puternice şi fluxului substanţial de fonduri europene de recuperare. Ameninţarea tarifelor are deja efecte pe pieţele financiare, forintul şi coroana cehească depreciindu-se. Moneda maghiară este predispusă de deprecieri când sunt probleme interne şi internaţionale. Şi zlotul Poloniei a terminat săptămâna trecută cu depreciere, retrăgându-se de la recordul ultimilor zece ani. Capital Economics estimează că tarife americane de 25% pe importurile din Europa vor reduce creşterea economică a ECE cu circa 0,5%. Însă analiştii de la S&P Global cred că declinul cererii din China pentru maşini germane ar putea fi o ameninţare mai mare pentru economiile est-europene decât tarifele americane. China reprezintă o treime din vânzările VW, Mercedes şi BMW. Doar 10-15% din vânzările celor trei mari constructori auto germani vin din SUA. Guvernul chinez a avertizat că va lupta dacă Washingtonul insistă cu supratarifarea importurilor chinezeşti, dar a lăsat impresia că este deschis la dialog. Aceasta este a doua rundă de tarife pe care cele două ţări şi le-au impus reciproc din februarie. Dar, de data aceasta, China îl loveşte pe Trump acolo unde îl poate răni – i-a luat la ţintă pe fermierii americani, unii dintre susţinătorii de bază ai preşedintelui, notează Reuters. Aproape 78% dintre regiunile dependente de agricultură din SUA l-au susţinut pe Trump în alegeri. China este unul dintre cei mai mari clienţi ai sectorului agricol american pentru produse precum carne de pui, vită, porc şi soia, iar acum toate aceste produse vor fi suprataxate cu 10-15% pe 10 martie. Circa 30% din recolta de soia din SUA se ducea în China. Datele Eurostat arată că exporturile de bunuri şi servicii au reprezentat 75% din PIB-ul Ungariei anul trecut (89,5% în 2022) şi 52% din PIB-ul Poloniei (62,4% în 2022), faţă de 42% din PIB în cazul Germaniei. Pentru celelalte state est-europene, Eurostat are cele mai recente date din 2023: Cehia cu 69% din PIB, Slovacia cu 92% din PIB (99% în 2022) şi 39% din PIB în cazul României (43% în 2022). Polonia, cea mai mare economie din regiune, este aşteptată să sufere cel mai puţin în războiul tarifar.  


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!