Gigantul american Cargill, vrea să vândă compania Provimi din România, unde produce nutreţuri combinate pentru animale, către Carmistin The Food Company, unul dintre marii jucători din industria alimentară cu o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde de lei, deţinut de Iustin Paraschiv, conform surselor ZF. Carmistin a confirmat informaţia, dar valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită. „Prin preluarea operaţiunilor de nutriţie animală ale Cargill, ne propunem să ne îmbunătăţim performanţele de producţie şi să valorificăm experienţa si potenţialul echipei Cargill care ni se va alătura, pentru a continua să sprijinim împreună fermierii români cu soluţii de nutriţie animală”, a spus Cristina Popa, director general adjunct Carmistin The Food Company.
De asemenea, Cargill şi-a informat partenerii despre această decizie, subliniind că a fost luată „după o analiză atentă şi o evaluare a operaţiunilor”. În prezent, Provimi operează în România prin două unităţi de producţie, localizate în Craiova, judeţul Dolj şi Şura Mică, judeţul Sibiu, şi a circa 100 angajaţi. Provimi România, deţinută de Cargill, a avut o cifră de afaceri de 165 de milioane de lei în 2023, ultimul an pentru care există date disponibile, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, şi o pierdere de 13 milioane de lei, potrivit datelor publice. Carmistin a anunţat recent construirea unui abator de mari dimensiuni, care, în prima etapă, va procesa 1,2 milioane de porci pe an. Investiţia urmează să fie gata în 2026, când abatorul de carne de porc din Olt va deveni operaţional. Achiziţia companiei Provimi, se aliniază acestei strategii de extindere şi integrare pe verticală, în contextul în care nutreţurile combinate asigură 70% din hrana animalelor.
„O astfel de achiziţie reprezintă o nouă etapă în strategia de dezvoltare a Carmistin The Food Company. (…) Odată cu preluarea efectivă a celor două unităţi din Craiova şi Sibiu, vom creşte necesarul de producţie furaje pentru fermele proprii. Grupul deţine deja fabrici de profil în judeţele Vâlcea şi Olt”, au explicat reprezentanţii Carmistin The Food Company. Grupul Carmistin are peste 40 de companii active în diverse sectoare ale industriei agroalimentare: producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, creşterea bovinelor şi producţia de cereale, având peste 4.200 de angajaţi. Prin achiziţia Provimi, deţinut de Cargill, Carmistin ar realiza o tranzacţie importantă, care marchează preluarea unui activ strategic de la un gigant american. În prezent, tranzacţia se află în analiză la Consiliul Concurenţei. „Se estimează că tranzacţia va fi finalizată în prima jumătate a anului 2025”, potrivit surselor ZF din piaţă. Reprezentanţii Carmistin au spus că vor oferi detalii suplimentare după aprobarea tranzacţiei de către autorităţile competente şi de reglementare în domeniul concurenţei. Cargill a achiziţionat Provimi în 2011 de la un grup olandez, care era prezent pe piaţa românească din 1998 prin subsidiara Vipromin 2000. În 2003, olandezii au înfiinţat o a doua companie în România, Vipromax, iar ulterior cele două entităţi au fuzionat sub Provimi România. La momentul achiziţiei, în urmă cu 14 ani, capacitatea de producţie a fabricilor operate de olandezi în România se ridica la 300.000-350.000 de tone de nutreţuri pe an. Cargill este cea mai mare companie privată americană, care domină pieţe cum ar fi cea a porumbului, cu o istorie de peste 150 de ani. La finalul anului 2024, traderul de cereale Cargil şi-a anunţat intenţia de a disponibiliza aproximativ 5% din personal, reprezentând în jur de 8.000 de locuri de muncă, după ce veniturile i-au scăzut în ultimul an fiscal în condiţiile în care preţurile materiilor prime agricole au atins minime multianuale, potrivit Reuters.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).