-2 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025

Retail – EY Attractiveness Survey Romania. Analiza oportunităţilor de investiţii în contextul iniţiativelor guvernamentale. România a depăşit Grecia şi Bulgaria la numărul de investiţii străine în 2023 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

2023 a fost un an în care, din cauza incertitu dinilor şi crizelor din ultimii ani, Europa a înregistrat o scădere a investiţiilor străine directe faţă de 2022.

Cu toate acestea, România, chiar cu o scădere marginală faţă de recordul din 2022, a depăşit Grecia şi Bulgaria la numărul de investiţii străine directe în 2023, arată studiul EY Attractiveness Survey Romania.

Economia Europei se confruntă  în continuare cu turbulenţe geopolitice, majorarea accentuată a preţurilor la energie şi creşterea inflaţiei, culminând cu prima scădere a investiţiilor străine directe după anul 2020.

♦ Sectoarele de interes includ software-ul şi serviciile IT, produsele electronice, transporturile şi logistica, care domină în atragerea investiţiilor străine directe ♦ Deficitele bugetar şi comercial, volatilitatea fiscală şi infrastructura insuficient dezvoltată se numără printre principalii factori de risc la adresa investiţiilor străine.

2023 a fost un an în care, din cauza incertitu­dinilor şi crizelor din ultimii ani, Europa a înregistrat o scădere a investiţiilor străine directe faţă de 2022. Cu toate acestea, România, chiar cu o scădere marginală faţă de recordul din 2022, a depăşit Grecia şi Bulgaria la numărul de investiţii străine directe în 2023, arată studiul EY Attractiveness Survey Romania. 60 de proiecte au derulat investitorii străini în România în 2023, dintre care 33 în Bucureşti, 12 în Cluj- Napoca şi câte 7 în Timişoara şi Iaşi. Spre comparaţie, Grecia a atras 50 de investiţii străine directe. În aceeaşi vreme însă, Ungaria a atras 77 de proiecte.

EY Attractiveness Survey Romania aduce în prim-plan o serie de indicatori esenţiali care modelează peisajul investiţional al ţării, evidenţiind atât punctele forte, cât şi provocările cu care se confruntă mediul de afaceri. Disponibilitatea finanţărilor nerambur­sabile, adoptarea tehnologiilor noi şi disponibilitatea forţei de muncă sunt câţiva dintre indicatorii principali pentru ISD care reies din analiza studiului. Demersul de a corela aceste date si perspectivele mediului privat cu iniţiativele guvernamentale actuale oferă o perspectivă valoroasă asupra interacţiunii dintre aşteptările investitorilor şi direcţiile de acţiune ale executivului. Prin acest proces, se urmăreşte nu doar evaluarea situaţiei curente, ci şi facilitarea unui dialog constructiv între sectorul privat şi cel public, cu scopul de a optimiza condiţiile pentru un mediu investiţional dinamic şi competitiv.

Economia Europei se confruntă  în continuare cu turbulenţe geopolitice, majorarea accentuată a preţurilor la energie şi creşterea inflaţiei, culminând cu prima scădere a investiţiilor străine directe după anul 2020. Conform studiului EY Attractiveness Survey Romania 2024, şi România a urmat acest trend în 2023, înregistrând o traiectorie descendentă de 13% a proiectelor ISD şi o reducere cu 8% a locurilor de muncă generate pe baza acestor proiecte. În pofida acestui declin, Bogdan Ion, EY Romania & Moldova country managing partner & EY CESA COO, a declarat: „Perspectivele favorabile sunt recunoscute de 67% dintre investitori, care prevăd o creştere a atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în următorii trei ani. România se remarcă prin depăşirea Greciei şi Bulgariei ca număr de proiecte ISD şi prin clasarea pe locul cinci în Europa Centrală şi de Est ca număr mediu de locuri de muncă create per proiect. Sectoarele de interes includ software şi servicii IT, produsele electronice, transporturile şi logistica, care domină în atragerea investiţiilor străine directe. Integrarea tehnologiilor emergente şi accesul la o forţă de muncă bine pregătită sunt esenţiale, consolidând astfel poziţia României ca o destinaţie atractivă pentru investiţii durabile şi cu impact semnificativ pe termen lung.“

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!