Explicatie foto (de la stanga la dreapta): Slawomir Baran, Head of Merger & Acquisition Department, Elemental Holding, Cristian Pocol, Preşedintele ACC Recycling Services, Paweł Soloch, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Alina Jalea, Secretar de Stat pentru Tranziţie Energetică şi Schimbări Climatice şi Bogdan-Radu Bălănişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Investiţia de aproape 20 de milioane de euro a grupului polonez Elemental Holding, cel mai mare operator de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din Europa, într-o fabrică de reciclare a echipamentelor electronice lângă Deva va fi finalizată în aproximativ un an şi jumătate – doi ani. Pentru această investiţie compania ACC Recycling Services, în care Elemental Group este asociat majoritar, a aplicat pentru o finanţare nerambursabilă prin PNRR de 8,4 milioane de euro. „Suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei din România şi credem că există o mare oportunitate de piaţă pentru noi. Din câte ştiu, capacitatea de reciclare a electrocasnicelor aici în România este mai mică decât cererea pentru aceste servicii. Aşa că credem că investiţia noastră se va potrivi perfect pe piaţă odată ce va fi operaţională”, a spus Slawomir Baran (foto stânga), Head of Merger & Acquisition Department în cadrul Elemental Group, un grup prezent în 35 de ţări din Europa, dar şi în SUA şi în Orientul Mijlociu. El a fost prezent la Bucureşti cu ocazia unei conferinţe de presă organizată pentru a anunţa această investiţie care reprezintă şi prima investiţie derulată de grupul polonez în România.
„În primul rând, ne-am dori să finalizăm această investiţie, dar credem, de asemenea, că putem dezvolta treptat alte linii de afaceri în timp. Dar trebuie să începem cu ceva şi am ales acest proiect ca primul”, a mai spus executivul polonez. Grupul Elemental se ocupă de exemplu de recuperarea de metale din bateriile Li-ion scoase din uz, dar şi de recuperarea de metale din catalizatori industriali şi auto uzaţi, precum şi cupru şi metale preţioase din deşeuri electronice de exemplu. În fabrica de lângă Deva, compania ACC Recycling Services se va ocupa în principal de reciclarea de echipamente frigorifice şi de recuperarea materialelor rezultate. „Am ales această zonă a ţării pentru că, din punct de vedere al capacităţii de reciclare, era o zonă goală. Sunt în jurul nostru, pe o rază de 200 km, 4-5 orase mari care generează astfel de deşeuri, care astăzi sunt transportate la distanţe foarte mari cu un impact destul de mare asupra mediului. Şi aceasta este şi o oportunitate pentru noi să facem acolo această fabrică, să venim să colectăm deşeurile şi să nu le mai transportăm. Totodată, trebuie să spunem că această locaţie vine cu tehnologie de ultimă generaţie, impactul asupra mediului este aproape inexistent”, a punctat Cristian Pocol, preşedintele ACC Recycling Services. La conferinţa de presă au participat şi Paweł Soloch, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Alina Jalea, Secretar de Stat pentru Tranziţie Energetică şi Schimbări Climatice şi Bogdan-Radu Bălănişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Noua unitate de reciclare va ocupa o suprafaţă de 16.447 mp, incluzând un depozit de 1.600 mp şi platforme betonate de 10.000 mp. Proiectul iniţial al fabricii de reciclare DEEE a fost dezvoltat de ACC Recycling Services SRL sub conducerea CEO-ului Cristian Pocol, iar ulterior, pachetul majoritar de 80% din acţiuni a fost vândut către Elemental. În prezent, Cristian Pocol deţine o participaţie minoritară de 20%. Facilitatea va dispune de echipamente complet automatizate, specializate în tratarea deşeurilor electronice, inclusiv a echipamentelor de răcire (frigidere), cu o capacitate de tratare maximă de 4,5 t/oră şi va crea 36 de noi locuri de muncă. Cum a intrat Elemental Group în România
Elemental Group este prezent în peste 30 de ţări din Europa, dar şi în SUA şI în Orientul Mijlociu. Europa aduce 40% din businessul global al grupului. Elemental Holding, cu sediul la Luxemburg, este controlat de EFF BV (peste 74% din actiuni), BERD (6,6% din acţiuni), Polish International Development Fund (11,09%) şi International Finance Corporation – IFC ( 7,99%). Recent, Elemental Group a preluat pachetului majoritar de acţiuni la firma locală ACC Recycling Services . ACC Recycling Services Bucureşti a fost înfiinţată în 2021 şi are ca obiect principal de activitate Tratarea si eliminarea deşeurilor periculoase. Firma a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 507.767 lei (circa 100.000 de euro). Potrivit datelor de pe plaftorma termene.ro, compania ACC Recycling Services este deţinută de Elemental Holding (80%) şi de Ioan Cristian Pocol (20%). Cristian Pocol este şi preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, înfiinţată în iunie 2019, cu obiectivul de a prelua responsabilitatea legală a producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).