Industria maghiară a sucurilor de fructe se chinuie sub povara creşterii preţurilor materiilor prime, scrie publicaţia Pénzcentrum. „Scăderea producţiei creează incertitudine şi duce la creşterea preţurilor pe piaţa fructelor. Spre exemplu, preţurile piersicilor sunt de două ori mai mari, iar cele ale caiselor de trei ori faţă de cum erau în urmă cu 4-5 ani“, spune Dezso Mészáros, director la Sió-Eckes.
El crede că sectorul este în stare critică şi că problemele sunt departe de a se fi terminat. Mészáros a amintit declinul producţiei de suc de portocale din America de Sud şi de Nord, de unde vin aproape toate importurile Europei, datorat condiţiilor meteo extreme şi atacurilor unor bacterii. Scăderea a început în 2020, situaţia a devenit critică anul trecut, iar anul acesta s-ar putea să fie şi mai rău. Producţia de portocale din Brazilia este aşteptată să fie cea mai mică din ultimii 36 de ani – şi cu 25% sub cea de anul trecut. Dacă în 2022 preţurile s-au situat la 2.000 de dolari pe tonă, în 2023 acestea au ajuns la 4.300 de dolari tona, iar anul acesta ar putea urca la 6.000 de dolari pe tonă. O altă problemă menţionată de Mészáros este reducerea suprafaţelor de teren cu livezi în Ungaria.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).