27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Retail – Inflaţia din ultimii doi ani schimbă formatele de magazine şi îi determină pe retaileri să pună pe piaţă formatul hard-discount – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În continuare, România are cea mai mare inflaţie din Europa, de 6,6%, dublă faţă de media Bătrânului Continent.

red.), inclusiv Lidl, au înregistrat performanţe remarcabile în 2023, atingând, însumat, o cotă de piaţă de 27%.

În total, în ultimii doi ani peste 15 noi branduri de fashion au intrat în România, semn că în continuare consumatorii locali sunt pasionaţi de cum arată şi ce poartă.

Preţul a redevenit argumentul principal la shopping pentru români, astfel că formatul de discount câştigă teren.
♦ Auchan a lansat recent brandul „Atac hiperdiscount“ ♦ Flanco s-a repoziţionat ca smart discounter ♦ În modă, multe dintre numele noi care au intrat pe piaţă în ultimii ani activează în segmentul de outlet sau în cel de discount.

Inflaţia din ultimii doi ani schimbă formatele de magazine şi îi determină pe retaileri să pună pe piaţă formatul de discount şi hard-discount, iar asta nu doar în comerţul alimentar, ci şi în modă şi electo-IT.

Aceste schimbări vin într-o perioadă în care prudenţa e cuvântul de ordine la cumpărături pentru românii a căror putere de cumpărare a fost afectată de inflaţia record din ultimii doi ani. În continuare, România are cea mai mare inflaţie din Europa, de 6,6%, dublă faţă de media Bătrânului Continent.

„În ultimii doi-trei ani, reorienta­rea clientului către nevoie şi eficienţă, în detrimentul confortului, a fost evidentă. Asta se traduce prin bazarea achiziţiei în primul rând pe preţ. Mulţi clienţi însă încearcă să îmbine cele două avantaje – al preţului şi al calităţii –, astfel că vânează oferte şi promoţii. Într-o lume în care sindromul FOMO – Fear of Missing Out îşi face simţită prezenţa în toate aspectele vieţii, experienţa de shopping nu face excepţie“, spune Dragoş Sîrbu, CEO şi acţionar minoritar al Flanco. În acest context, în comerţul alimentar Auchan a lansat recent brandul „Atac hiperdiscount“, în retailul electro-IT Flanco s-a repozi­ţio­nat ca smart discounter, iar în modă multe dintre numele noi care au intrat pe piaţă în ultimii ani acti­vează în segmentul de outlet sau în cel de discount.

Pe de altă parte, mărcile deja existente şi active în această zonă de preţ pariază pe o expansiune acce­lerată. „Discounterii (din comerţul alimentar – n. red.), inclusiv Lidl, au înregistrat performanţe remarcabile în 2023, atingând, însumat, o cotă de piaţă de 27%. Acest lucru indică o orientare clară a consumatorilor către opţiuni mai economice“, afirmă oficialii de la Lidl, care citează compania de consultanţă McKinsey. Ei nu oferă însă detalii privind propria cotă de piaţă sau cifra de afaceri obţinută anul trecut.

Dar discountul nu mai e doar apanajul comerţului alimentar.

Pariul pe preţuri mici se extinde din zona de alimente şi în piaţa de modă. În total, în ultimii doi ani peste 15 noi branduri de fashion au intrat în România, semn că în continuare consumatorii locali sunt pasionaţi de cum arată şi ce poartă. O bună parte dintre nou-veniţi însă sunt activi în zona preţurilor mici, în frunte cu Lefties, Primark şi HalfPrice.

 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!