0.6 C
București
duminică, ianuarie 29, 2023

Retail – Inflaţia „industrială” a ajuns la 41%. Ce va însemna ea pentru economie. Preţurile producţiei industriale au crescut cu 41% în octombrie, faţă de octombrie 2021 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Că inflaţia este peste cea consemnată de INS, se vede din veniturile din TVA ale statului: nu ai cum să ai venituri de plus 20% la nouă luni din an, an/an, la o inflaţie de 15%, de vreme ce consumul scade şi nu creşte.

În octombrie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 2,2% faţă de luna septembrie 2022.

Preţurile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 126% faţă de octombrie 2021 Aceste preţuri nu pot fi controlate nici de BNR nici de guvern.

Această creştere înseamnă înflaţie. Pentru că preţurile la poarta fabricii se transferă, mai apoi, la raft, fie că vorbim de alimente sau de piese auto. În vară, BNR estima că inflaţia va coborî spre 10%, la final de an. Nu mai poate fi vorba de aşa ceva, acum că inflaţia raportată de INS este de 16%. Şi asta nici nu este inflaţia „reală”. Preţurile din magazine, la alimentele de bază, sunt cu 20-30% mai mari faţă de acum un an. Că inflaţia este peste cea consemnată de INS, se vede din veniturile din TVA ale statului: nu ai cum să ai venituri de plus 20% la nouă luni din an, an/an, la o inflaţie de 15%, de vreme ce consumul scade şi nu creşte. Evoluţia consumului casnic este la un plus 3-4%, faţă de 12-15% în urmă cu doi-trei ani. Iar consumul va scădea şi mai mult pentru că acum oamenii încă cheltuiesc ceea ce păstraseră la buzunar în timpul pandemiei, când nu au avut parte de concedii.
BNR a ridicat, treptat, dobânda-cheie, ajunsă azi la 6,75%. Este o decizie standard pentru sugrumarea inflaţiei – oamenii nu se mai pot împrumuta, deci nu mai cheltuiesc peste ceea ce nu au. Majorarea dobânzilor inhibă consumul şi poate duce inflaţia în jos. Dar ce te faci cu produsele de la poarta fabricii pe care nu le mai cumpără cei care le cumpărau de obicei?

În octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 41% Şi lucrurile nu se opresc aici. În octombrie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 2,2% faţă de luna septembrie 2022. Scade, deci, inflaţia sau creşte? Preţurile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 126% faţă de octombrie 2021 Aceste preţuri nu pot fi controlate nici de BNR nici de guvern. Desigur, cumva, vor fi compensate. Dar încă nu au apărut facturile. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!