15.4 C
București
sâmbătă, martie 15, 2025

Retail – Investiţii de 1,4 mld. lei prin INVESTALIM: 12 companii urmează să primească finanţare pentru a face fabrici de alimente. Cine sunt ele? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ În total, 37 de firme au fost declarate eligibile pentru a primi finanţare prin INVESTALIM, însă ele vor primi banii pe rând ♦ Deja primele nouă firme au semnat contractele de finanţare ♦ În următoarea etapă intră alte 12 firme...

Peste 1,4 miliarde de lei vor investi în fabrici de procesare noi sau în extinderea celor exis tente cele 12 companii selectate pentru a primi finanţare în bugetul pe 2025 prin programul INVESTALIM.

Alte nouă firme au semnat deja contractele de finanţare, ele fiind eligibile pentru a primi finanţare pe bugetul din 2023 şi 2024.

♦ În total, 37 de firme au fost declarate eligibile pentru a primi finanţare prin INVESTALIM, însă ele vor primi banii pe rând ♦ Deja primele nouă firme au semnat contractele de finanţare ♦ În următoarea etapă intră alte 12 firme.

Peste 1,4 miliarde de lei vor investi în fabrici de procesare noi sau în extinderea celor exis­tente cele 12 companii selectate pentru a primi finanţare în bugetul pe 2025 prin programul INVESTALIM.

Din aceasta sumă, peste 860 de milioane de lei reprezintă ajutorul de stat. Alte nouă firme au semnat deja contractele de finanţare, ele fiind eligibile pentru a primi finanţare pe bugetul din 2023 şi 2024.

Din cele 12 companii selectate acum, cea mai mare investiţie este fă­cută de Dorostol Trade, o companie din comerţ cu acţionariat bulgar. Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 3,2 mi. lei. Dorostol Trade a aplicat pentru a primi finanţare de 131 mil. lei pentru un proiect de 223 mil. lei, conform datelor publicate de Agenţia pentru Finan­ţarea Investi­ţiilor Rurale  (AFIR). Pe de altă parte, Global Grain International, trader de cereale care are şi o fabrică de ulei, vrea să investească 212 milioane de lei într-o unitate de procesare a seminţelor de rapiţă şi a soiei în judeţul Ialomiţa.

Această nouă fabrică este proiectată să prelucreze până la 300.000 de tone de seminţe de soia sau de rapiţă anual, întărind capaci­tăţile de procesare agricolă ale României şi contribuind la economia locală, conform datelor de pe site-ul companiei. Construcţia unităţii este planificată să înceapă în primul tri­mestru al anului calendaristic 2025, cu un termen estimat de 24 de luni până la finalizare.

„Odată operaţională, fabrica nu numai că va spori eficienţa şi capa­citatea de procesare a soiei şi a se­minţelor de rapiţă, dar va crea şi opor­tunităţi semnificative de anga­jare şi va stimula creşterea economică în regiune“, conform aceleiaşi surse. Aldis, unul dintre cei mai mari pro­cesatori de carne de pe plan local, are în plan să extindă capacitatea de pro­ducţie din Călăraşi, iar pentru această investiţie va lua fonduri de 62 mil. lei prin INVESTALIM“, spuneau ante­rior reprezentanţii companiei.

„Odată cu această investiţie am estimat  recrutarea a 112 persoane“, De asemenea, Fabrica de Zahăr Premium Luduş, vrea să facă o investiţie de 119 milioane de lei, din care 63 de milioane de lei ajutor de stat.

 „Fabrica De Zahăr Luduş urmează să intre în verificări amănunţite şi reparaţii. Ne pregătim pentru implementarea proiectului câştigat în cadrul INVESTALIM! Creşterea capacităţii de tăiere a fabricii ne va permite în viitorul apropiat să contractăm şi să prelucrăm o cantitate mult mai mare de sfeclă de zahăr şi, astfel, să asigurăm o parte semnificativă din necesarul de zahăr al românilor“, a scris recent pe LinkedIn Mihaela Neagu, unul dintre cei doi asociaţi principali în cadrul fabricii.

Majoritatea companiilor care au depus proiecte sunt deţinute de antreprenori români. Sunt şi companii cu cifră de afaceri zero aşa cum este Octavian Deb Compani, controlată de Deliman Octavian, care mai deţine şi Pensiunea Iris din Arad, conform Termene.ro.

 

Care sunt etapele INVESTALIM:

► Sesiunea de depunere a proiectelor s-a încheiat pe 27 decembrie 2023. S-au depus online 49 de solicitări de finanţare, în valoare totală de peste 613 milioane de euro.

► Din cererile depuse online, au fost declarate eligibile 37 de solicitări de finanţare.

► AFIR încheiat acorduri de finanţare cu solicitanţii eligibili prin INVESTALIM iar beneficiarii eligibili au fost notificaţi în scris în acest sens. Finanţarea proiectelor eligibile se realizează în funcţie de anul de depunere şi de punctajul obţinut de fiecare proiect în parte.

► În prima etapă sunt vizate fonduri disponibile pentru 9 solicitanţi eligibili care se încadrează în anii de finanţare 2023 şi 2024. Aceste 9 firme au semnat contractele de finanţare. Următoarele 12 se încadrează în anul de finanţare 2025.

► După semnarea contractelor de finanţare, urmează demararea investiţiilor

► După finalizarea investiţiilor, companiile eligibile vor primi finanţarea nerambursabilă dacă respectă contractele.

► Termenul maxim de finalizare a investiţiilor este de 4 ani, conform procedurii AFIR, însă fiecare companie trebuie să respecte termenul pe care şi l-a asumat. În caz contrar, nu va primi finanţarea.
 

 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!