♦ Businessul este operat prin mai multe firme însă cea mai mare – Cezar Paper – a raportat afaceri de peste 41 de milioane de lei în 2023, plus 61%. Celelalte patru mai adună alte 45 de milioane de lei în acelaşi an.
Producătorul de parfumuri de rufe, de cameră şi de maşină Kifra, care deţine o fabrică proprie în Oradea, a ajuns să acopere mai multe pieţe din Europa, în frunte cu Marea Britanie şi Germania. În anii care urmează, dezvoltarea va viza atât România, cât şi pieţele externe, spune Claudiu Ţăran, cofondator al businessului.
El a pornit la drum în antreprenoriat acum mai bine de un deceniu, alături de soţia sa şi de un alt partener.
„Consider că orice afacere de succes are nevoie de un amestec de noroc, muncă şi seriozitate. Eu, personal, sunt antreprenor de 12 ani. Cred că domeniul în care activăm e cel care ne-a ales pe noi şi nu invers. Am pornit la drum după ce am descoperit o nişă de piaţă.“
Ce produce?
Kifra a pornit la drum cu parfumurile de rufe, pentru ca ulterior să îşi extindă portofoliul şi către cele de cameră şi de maşină. În continuare însă, primul segment este şi cel mai important pentru afacerea din Bihor.
Parfumul de rufe, spune antreprenorul, e, de fapt, un booster de parfum. „Noi recomandăm folosirea lui în ciclul de spălare, putând fi pus în compartimentul pentru balsam (dar fiind un produs diferit – n.red.). Încă de la început am descoperit dorinţa oamenilor pentru extraparfumarea rufelor. Astăzi, avem peste 15 variante doar pentru parfumurile de rufe. Ele reprezintă motorul vânzărilor noastre. Ce există pe lângă, şi anume parfumuri de cameră şi parfumuri auto, există pentru a completa acest business principal.“
Claudiu Ţăran nu crede că există astăzi vreun alt segment de piaţă care să poată oferi grupului un volum similar cu cel al parfumurilor de rufe. El a fost prezent în cadrul emisiunii Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
Care e traseul?
Producţia, afirmă antreprenorul, constă în două etape. O primă etapă are loc în Elveţia (e vorba de partea de chimie), iar o a doua în România, în fabrica proprie din Oradea. „Toate produsele sunt finalizate şi asamblate local.“
Cât priveşte canalele de vânzare, Kifra are prezenţă online – printr-un magazin virtual propriu –, precum şi în offline, în magazinele fizice partenere, prin distribuitori.
„Suntem în magazinele mici şi medii, nu şi în hipermarketuri şi supermarketuri. În aceste magazine mari nu ne dorim prezenţa.“
El mai spune că online-ul nu este un canal principal pentru Kifra pentru că oamenii vor să interacţioneze cu produsul, vor să îl miroasă, iar în online e dificil acest lucru.
„Considerăm că în piaţa din România suntem cam la 60% din potenţial, ţinând cont de portofoliul actual şi de canalele de vânzări. Mai e loc de creştere.“
Totuşi, în ultima vreme, compania şi-a concentrat atenţia şi pe alte pieţe din Europa. „Eu cred că pentru ca un business să se dezvolte dincolo de graniţele propriei ţări ce e important e produsul. Nu contează de unde vine sau unde se duce atâta timp cât produsul este bun.“
Printre pieţele importante pentru compania din Bihor se numără Marea Britanie şi Germania, dar grupul are prezenţă şi în Ungaria, Slovacia, Italia şi Spania. „Ajungem pe aceste pieţe prin intermediul unor distribuitori care au mari depozite în spate.“
Ei duc produsele din România dincolo de graniţă şi, totodată, aduc de acolo bunuri.
Ce urmează?
„Iniţial, clienţii noştri din aceste pieţe au fost românii, dar acum avem şi străini, localnici. Ne dorim în continuare expansiunea dincolo de graniţă. Cred că cel mai important atu al unui business îl reprezintă mentalitatea deschisă şi curajoasă a celui care îl conduce.“
Businessul este operat prin mai multe firme, însă cea mai mare – Cezar Paper – a raportat afaceri de peste 41 mil. lei în 2023, plus 61%. Celelalte patru mai adună alte 45 mil. lei în acelaşi an.
„Pe viitor ne dorim să mergem mai departe la fel ca până acum. Indiferent de contextul geopolitic, indiferent de ce se întâmplă în jur, dacă un om e mulţumit de un produs, îl va cumpăra în continuare“, conchide antreprenorul.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).