21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Retail – Pagina verde. Conferinţa ZF Sistemul Garanţie-Returnare: Dragoş Doru, Canpack România: Am instalat în două reţele de magazine 55 de aparate care colectează doze de aluminiu. În şapte ani, am colectat 150 de tone de aluminiu – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Conferinţa ZF Sistemul Garanţie-Returnare: Dragoş Doru, Canpack România: Am instalat în două reţele de magazine 55 de aparate care colectează doze de aluminiu.

♦ Canpack România colectează dozele de aluminiu din ţară, le reciclează, iar deşeul de doze se întoarce sub formă de foaie de aluminiu pentru refolosire şi pentru fabricarea aceluiaşi produs ♦ Compania a luat hotărârea să investească, în urmă cu şapte ani, în 55 de aparate de colectare, prezente astăzi în două mari reţele, prin care a reuşit să colecteze până acum circa 150 de tone de aluminiu.

Sistemul Garanţie-Retur nare (SGR), care ar trebui să fie funcţional în România începând cu 30 noiembrie 2023, este unul dintre sistemele cele mai ample de acest tip implementate la nivel european, spune Dragoş Doru, director general al Canpack România, producător de doze din aluminiu pentru industria de băuturi răcoritoare şi de bere.

Dragoş Doru, director general al Canpack România: Sistemul Garanţie-Returnare este un sistem modern, transparent, pe care ni-l dorim cu toţii şi care permite producătorilor să-şi atingă ţintele.
♦ Canpack România colectează dozele de aluminiu din ţară, le reciclează, iar deşeul de doze se întoarce sub formă de foaie de aluminiu pentru refolosire şi pentru fabricarea aceluiaşi produs ♦ Compania a luat hotărârea să investească, în urmă cu şapte ani, în 55 de aparate de colectare, prezente astăzi în două mari reţele, prin care a reuşit să colecteze până acum circa 150 de tone de aluminiu. Sistemul Garanţie-Retur­nare (SGR), care ar trebui să fie funcţional în România începând cu 30 noiembrie 2023, este unul dintre sistemele cele mai ample de acest tip implementate la nivel european, spune Dragoş Doru, director general al Canpack România, producător de doze din aluminiu pentru industria de băuturi răcoritoare şi de bere. Spre comparaţie, sistemele im­ple­mentate în Lituania sau Estonia reprezintă doar o frac­ţiune din sistemul pe care România trebuie să-l pună la punct până în toamna lui 2023.
„Sistemul Garanţie-Retur­nare este un sistem modern, transparent, pe care ni-l dorim cu toţii şi care permite producătorilor să-şi atingă ţintele. Este un sistem valabil în toată Europa. În momentul de faţă, sistemul nostru este cel mai mare – până acum am vorbit despre Lituania sau Estonia, care reprezintă o fracţiune din sistemul pe care l-am avea noi de pus la punct în România. SGR vine şi cu nişte provocări, dar sunt convins că administratorul sistemului, care vine dintr-o zonă privată, va fi suficient de pragmatic pentru a pune acest sistem la punct“, a spus Dragoş Doru, director general al Canpack România, în cadrul conferinţei ZF „Sistemul Garanţie-Retur­nare“. Canpack, explică el, colectează dozele de aluminiu din România, le reciclează, iar deşeul de doze se întoarce pentru refolosire şi pentru fabricarea aceluiaşi produs. Compania a luat hotărârea să investească, în urmă cu şapte ani, în aparate de colectat, care contribuie la atingerea ţintelor de colectare şi reciclare. „Avem 55 de aparate în două reţele mari şi până acum, în aproximativ şapte ani, am colectat în jur de 150 de tone de aluminiu. Sunt convins că SGR va funcţiona şi va aduce rezultate, sperăm cât mai rapid“, a mai spus directorul general al Canpack.

Totuşi, există provocări atunci când vine vorba despre cantitatea de deşeuri de aluminiu care poate fi reciclată în România. La nivel naţional, precizează el, nu există reciclare pentru doze de aluminiu, iar în Europa sunt doar doi-trei reciclatori de aluminiu. Cei mai mulţi jucători din această industrie rafinează un eventual produs, în timp ce Canpack lucrează după principiul „can to can“, astfel că dozele ies sub formă de foaie de aluminiu. Dragoş Doru spune că este adeptul garanţiei diferenţiate atunci când vine vorba despre colectarea printr-un sistem cum va fi SGR. O garanţie distinctă ar fi necesară, crede directorul general al Canpack, întrucât este vorba despre diferenţierea în greutate şi a tipului de ambalaj. „Împreună cu London Economics, am realizat un studiu anul trecut şi din toate calculele făcute de specialişti rezultă că un sistem cu o garanţie variabilă la raft ar avea nişte rezultate cu 25% mai bune în primii patru ani“, a detaliat el. Olanda, spre exemplu, aminteşte el, a reintrodus taxa variabilă, în Marea Britanie sistemul funcţionează pe taxă variabilă, la fel şi sistemul care va fi implementat în Polonia. Toate aceste iniţiative, subliniază Dragoş Doru, au ca scop atragerea acestor ambalaje care la un moment dat ar putea să fie nerecuperate din piaţă. „O doză de 0,5 l ar urma să aibă la raft o garanţie de 50 de bani, iar un PET de până în 3 l ar fi tot 50 de bani. Astfel, oamenii ar prefera să cumpere acest ambalaj PET, care ar putea să nu ajungă la reciclare. Cantitatea de garanţii nereturnate ar trebui să fie cât mai mică, acesta este scopul, dar e nevoie de timp“, a concluzionat Dragoş Doru.
  

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!