♦ Ultimii ani au adus multe încercări de a înlocui plasticul ca şi material în mai multe domenii, inclusiv în cel al paielor de băut, însă nu întotdeauna consumatorii sunt mulţumiţi de alternative.
Plasticul este fără doar şi poate un material inspispensabil având în vedere că în multe domenii se foloseşte deja cu succes de ani buni, iar alte variante precum hârtia sau sticla nu sunt o soluţie. Seringile folosite în spitale, accesoriile de la autovehicule, mouse-urile sau imprimantele sunt doar câteva dintre obiectele care se realizează dintr-o formă sau alta de plastic. De exemplu, seringile sunt realizate din polipropilenă (PP), un material folosit inclusiv în industria alimentară, dar şi în caserole, echipamente sportive etc. Un alt tip de plastic este PVC, folosit cu precădere în sectorul materialelor de construcţii. De exemplu, în industria băuturilor este fără doar şi poate cea mai mare concentrare de forţe în a găsi alternative care sunt considerate mai puţin poluante. Un exemplu stă în paiele de plastic de unică folosinţă, care sunt de altfel interzise în Uniunea Europeană. Însă, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Antwerp (Belgia) arată că paiele din hârtie conţin mai multe produse chimice decât plasticul şI pune sub un semn de întrebare asupra cât de „biodegradabile” sunt aceste obiecte. În plus, din cauza rezistenţei mai reduse, creşte consumul de astfel de paie.
„Soluţiile aparent mai ecologice, precum sticla de sticlă, care are o reputaţie durabilă, sunt de fapt mult mai rele în ceea ce priveşte CO2. Există o mulţime de analize ale ciclului de viaţă care arată acest lucru. în plus, soluţiile de hârtie nu sunt întotdeauna mai bune. O pungă de hârtie, de exemplu, trebuie folosită de 4-5 ori pentru a fi la egalitate cu o pungă de plastic. Dar cine foloseşte cu adevărat pungi de hârtie atât de des?”, spun şi reprezentanţii ALPLA, grup activ atât în producţia de ambalaje din plastic, cât şi în reciclarea acestora.
De altfel, ALPLA a realizat pe piaţa locală o serie de analize referitoare asupra impactului folosirii mai multor ambalaje din plastic. De exemplu, un borcan din aluminiu sau din sticlă are un impact mai mare asupra mediului sau al consumului de apă decât unul din plastic de exemplu.
În concluzie, deşi plasticul este foarte contestat, înainte de a-l înlocui trebuie să punem în balanţă avantajele şI dezavantajele acestui material, dar şI impactul asupra mediului. Însă, în multe domenii precum cel medical, IT sau al materialelor de construcţii s-a dovedit de neînlocuit.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).