În Polonia, preţurile grâului s-au menţinut în ultima perioadă cu mult sub nivelul din anii anteriori. Faţă de 2023, preţurile au scăzut cu 10-52%, potrivit datelor guvernului polonez. Comparativ cu 2021, acestea au scăzut în medie cu 14%. În acest context, din ce în ce mai mulţi fermieri aleg să-şi ţină pe stoc recoltele, sperând la preţuri mai bune pe viitor.
În Franţa, preţurile grâului sunt împinse în jos de un euro mai puternic şi preţurile mai mici de la Marea Neagră, scrie Reuters. Euro mai puternic face exporturile mai dificile. Moneda unică a urcat la un maxim pe 13 luni în raport cu dolarul, intrând în ultima săptămână din august cu patru săptămâni consecutive de creşteri şi marcând cea mai bună performanţă săptămânală din noiembrie 2023, notează Euronews. Puterea recentă a euro poate fi pusă în mare măsură pe o slăbire amplă a dolarului, care a pierdut teren în faţa tuturor monedelor importante, cu Fed-ul semnalând începutul iminent al reducerilor de dobânzi. Analiştii de la BBVA avertizează însă că o continuare a acestei tendinţe de întărire ar necesita o dinamică de creştere peste aşteptări, o BCE mai fermă în ceea ce priveşte reducerile de dobânzi sau evoluţii geopolitice pozitive. Analiştii de la Bank of America arată că evoluţia cursului de schimb euro-dolar rămâne mai mult o poveste US/Fed. Aceştia anticipează un curs de 1,22 până la final de an 1,17 anul viitor.
Ce se va întâmpla cu dobânzile influenţează şi preţul aurului, un activ de refugiu. Preţurile metalului preţios au atins nou maxime, iar analiştii se aşteaptă la noi recorduri, unii anticipând chiar că acestea ar putea atinge 3.000 de dolari pe uncie anul viitor, conform CNBC. În afară de climatul de nesiguranţă, şansele în creştere ale unei reduceri de dobânzi de către banca centrală americană în septembrie impulsionează de asemenea aurul. „Odată ce Fed-ul va începe să reducă dobânzile, aurul ar putea atinge 2.700 de dolari pe uncie“, previzionează un analist de la BMI. Şi alţi analişti au estimări similare. Citi vede preţul aurului la 3.000 de dolari pe uncie până la mijlocul anului 2025 şi la 2.550 dolari pe uncie în trimestrul patru. Cât priveşte petrolul, preţurile acestuia şi-au întrerupt ieri creşterile înregistrate recent pe fondul temerilor legate de ofertă iscate de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu şi posibila închidere a câmpurilor petroliere din Libia, scrie Reuters. Analiştii Goldman Sachs şi-au redus recent previziunile privitoare la evoluţia petrolului, anticipând preţuri de 70-85 dolari pe baril, în scădere cu 5 dolari pe baril de la estimările anterioare. Aceştia au invocate mai mulţi factori, printre care stocurile OCDE neaşteptat de mari, creşterea sub aşteptări a cererii din China şi o creştere a producţiei petroliere a SUA.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).