12.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Retail – România contribuie cu 3% la volumul total de deşeuri din plastic generat în Uniunea Europeană, de 18 milioane de tone pe an – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ „În prezent, circa 10% din deşeurile de plastic de la nivel mondial şi 25% din cele din Uniunea Europeană sunt reciclate“, notează reprezentanţii Roland Berger.

România contribuie cu 3% la volumul total de deşeuri din plastic generat în Uniunea Europeană, de 18 milioane de tone pe an, potrivit datelor Eurostat citate de compania de consultanţă Roland Berger.

Perspective optimiste vin din faptul că România face parte din cele şapte ţări europene - alături de Polonia, Portugalia, Ungaria, Austria, Grecia şi Marea Britanie - care şi-au asumat implementarea Sistemului Garanţie-Re turnare (SGR) până în 2025.

♦ „În prezent, circa 10% din deşeurile de plastic de la nivel mondial şi 25% din cele din Uniunea Europeană sunt reciclate“, notează reprezentanţii Roland Berger. România contribuie cu 3% la volumul total de deşeuri din plastic generat în Uniunea Europeană, de 18 milioane de tone pe an, potrivit datelor Eurostat citate de compania de consultanţă Roland Berger. Perspective optimiste vin din faptul că România face parte din cele şapte ţări europene – alături de Polonia, Portugalia, Ungaria, Austria, Grecia şi Marea Britanie – care şi-au asumat implementarea Sistemului Garanţie-Re­turnare (SGR) până în 2025. În România, SGR ar urma să devină funcţional începând cu 30 noiembrie 2023. „Pentru a atinge ţinta Uniunii Europene de reciclare a 55% din ambalajele din plastic, capacităţile de reciclare va trebui aproape să se dubleze, de la aproximativ 6 milioane de tone în prezent, la aproximativ 11 milioane de tone în 2030“, se arată în raportul intitulat „Plastic recyclates: The new gold“. Reciclarea deşeurilor din plastic este un element-cheie pentru a reduce producţia de plastic, depozitarea şi incinerarea şi, în final, emisiile dăunătoare mediului. Tehnologia este un ajutor considerabil în acest proces. „În prezent, circa 10% din deşeurile de plastic de la nivel mondial şi 25% din cele din Uniunea Europeană sunt reciclate“, mai notează reprezentanţii Roland Berger. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creşterea cantităţii şi a calităţii materialelor colectate pentru reciclare. Producătorii de băuturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligaţi să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR. SGR presupune că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. Cumpărătorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.  

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!