Reţeaua de Puncte Gastronomice Locale (PGL), respectiv gospodării rurale ce pregătesc reţete tradiţionale şi pot să servească un număr mic de turişti, a ajuns la nivel naţional la 426 de entităţi. În Delta Dunării, de unde a pornit conceptul, turiştii oricum obişnuiau să mănânce la localnici acasă, iar în acest sens s-a căutat un concept care să asigure aceste experienţe culinare într-un cadru organizat şi legal.
„Turiştii mâncau şi înainte la localnici, de aceea am propus realizarea acestor puncte gastronomice locale, un loc de luat masa, care oferă o experienţă vizitatorului, un spectru al tradiţiei locale. Este important să valorificăm lanţul scurt, să folosim resursele locale, este o economie care s-a pierdut. PGL să primească o formă legală (…)“, a declarat Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, organizaţia care a lansat conceptul de „punct gastronomic local“ (PGL). Vineri a început festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania la Tulcea, care pune pe agenda publică două teme esenţiale pentru bunăstarea unui oraş: gastronomia locală şi turismul. În cadrul acestui eveniment s-a organizat a doua conferinţă naţională a Punctelor Gastronomice Locale şi un târg gastronomic pe Faleza Ivan Patzaichin, în care expozanţii sunt exclusiv reprezentanţi ai PGL din toată ţara.
Ivan Patzaichin (1949 – 2021), fost canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint., născut în Mila 23 în Delta Dunării, a devenit ulterior antreprenor preocupat de promovarea sportului, mişcării în aer liber şi ecoturismului.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).