13.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Retail – ULTIMA ORĂ Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, în faliment – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania Clujana, cea mai mare fabrică de pielărie și încălțăminte din regiune în anii '80, va intra în procedură de faliment, cererea urmând să fie depusă de președintele CA la instanța competentă, potrivit datelor din convocatorul unei ședințe a acționarilor.

Profit.ro a anunțat în 2018, la momentul insolvenței, că planul companiei de a reveni pe piață prevede redimensionarea schemei de personal, dar și deschiderea unor noi magazine, vânzarea online și găsirea unui investitor, mizând pe brandul companiei. Compania a deschis, astfel, 4 noi showroom-uri (Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Bistrița) și un magazin online.

Compania avea de achitat peste 16 milioane lei pentru a reveni "curată" în circuitul economic, aproape integral către sucursala din Cluj a Fiscului.

Compania Clujana, cea mai mare fabrică de pielărie și încălțăminte din regiune în anii ’80, va intra în procedură de faliment, cererea urmând să fie depusă de președintele CA la instanța competentă, potrivit datelor din convocatorul unei ședințe a acționarilor. Anterior, cum a anunțat Profit.ro, producătorul de încălțăminte și-a suspendat producția, fiind evacuată din spațiile deținute.

Reprezentanți din cadrul Consiliului Județean Cluj au declarat pentru Profit.ro că a fost aprobată declanșarea procedurii de faliment conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și formularea cererii în vederea depunerii la instanța judecătorească competentă.

ULTIMA ORĂ Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, în faliment

Presa locală susține că cel care o evacuează este Consiliul Județean Cluj, acționarul majoritar al societății și cumpărătorul spațiilor, în contul datoriilor acumulate de fabrică în ultimii ani. De asemenea, Primăria Oradea a chemat compania în instanță pentru recuperarea sumelor neplătite pentru închirierea spațiilor.

Clujana mai trecut printr-o insolvență la începutul anului 2018, dar ieșită din această procedură după doi ani.

Profit.ro a anunțat în 2018, la momentul insolvenței, că planul companiei de a reveni pe piață prevede redimensionarea schemei de personal, dar și deschiderea unor noi magazine, vânzarea online și găsirea unui investitor, mizând pe brandul companiei. Compania a deschis, astfel, 4 noi showroom-uri (Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Bistrița) și un magazin online.

Totodată, compania a redus ponderea serviciilor de tip lohn în cifra de afaceri, cooptând, în schimb, un designer pentru realizarea produselor sub brand propriu. În noiembrie 2019, veniturile provenite din vânzarea produselor Clujana au crescut cu 136% față de anul precedent.

Acum, însă, compania vorbește despre un eșec financiar prin aceste deschideri.

ULTIMA ORĂ Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, în faliment

Compania avea de achitat peste 16 milioane lei pentru a reveni „curată” în circuitul economic, aproape integral către sucursala din Cluj a Fiscului. Compania și-a stabilit deja planul de revenire pe piață, într-un context însă în care, așa cum a anunțat Profit.ro, fabrica a fost scoasă la vânzare de Fisc ca metodă de a recupera din datoriile bugetare. 

Insolvența companiei a fost explicată prin marja comercială insuficientă pentru acoperirea costurilor fixe, cresterea salariului minim în mai 2016 și februarie 2017, care a generat cheltuieli suplimentare pentru societate de circa 150.000 lei/lună, dependența față de contractele de lohn, dificultăți în recuperarea creanțelor.

Conform termene.ro, compania este controlată de Consiliul Județean Cluj (93,4%), în acționariat fiind și SIF Oltenia.

Compania și-a văzut și fabrica scoasă la vânzare de Fisc ca metodă de a recupera din datoriile bugetare.

Întreaga proprietate, care însumează peste 9.540 de metri pătrați, a fost ofertată la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA).

Fabrica de încălțăminte a fost înființată în 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial, ca societate pe acțiuni, a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România sub un nou nume, „Dermata”.

În 1948, fabrica a fost trecută în proprietatea statului de către regimul comunist și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final „SC Clujana SA”. În anii ’80, fabrica a ajuns cea mai mare de acest gen din estul Europei, cu 8.000 de angajați și secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Potrivit Adevărul, decăderea Clujana a început după Revoluție, iar în 1999 a fost decisă închiderea operațională a fabricii, pe fondul situației financiare dezastruoase a întreprinderii. După închiderea fabricii au fost proteste de stradă ale muncitorilor, deoarece disponbilizații nu și-au primit la timp plățile compensatorii. După ce a trecut în administrarea mai multor firme private, în 2003, fabrica a devenit din nou „de stat”. Administrarea fabricii a fost preluată în 2003 de Consiliul Județean Cluj, care este și acționar majoritar.

După preluare, Consiliul Județean a repornit producția, inițial în sistem lohn, apoi și cu producție proprie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!