Prinşi în capcana dintre exportul de cereale şi importul de carne de porc, România trebuie să se obişnuiască cu ideea că deficitul de carne de porc va ajunge la 1 miliard de euro în 2023, conform calculelor ZF pe baza ritmului anual de creştere din datele de la Institutul Naţional de Statistică.
În urmă cu zece ani, deficitul de carne de porc era de 243 de milioane de euro şi a crescut de 3,4 ori până în 2022, când a ajuns la 830 de milioane de euro anul trecut, reprezentând 18% din totalul deficitului comercial cu produse agro-alimentare al României. Totodată, carnea de porc provoacă cel mai mare deficit pe balanţa comercială cu produse agro-alimente.
„Exporturile de carne de porc s-au păstrat la niveluri modeste şi au cunoscut o scădere începând cu anul 2018, în timp ce importurile au crescut semnificativ, fiind de peste trei ori mai mari în anul 2022 comparativ cu 2013. Aceasta a condus la adâncirea semnificativă a deficitului comercial pentru această grupă de produse, care a ajuns la 830,9 milioane euro în 2022. Practic, carnea de porc este categoria de produse cu cel mai mare deficit dintre toate tipurile de produse agroalimentare analizate, şi reprezintă 18% din totalul deficitului comercial cu produse agroalimentare al României“, se arată în studiul „Strategii pentru echilibrarea balanţei comerciale a României prin stimularea şi susţinerea producţiei naţionale“, realizat de ASE pentru Penny.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).