♦ Exportăm materie primă şi importăm produse finite, astfel că balanţa este inegală, iar 80% din mâncare pe anumite categorii vine din import. Carnea, legumele, fructele şi lactatele, produsele pe care le regăsim zilnic în farfurii, provin, în mare parte, din Spania, Germania, Olanda, Italia, Polonia sau Turcia. Realitatea este că deficitul comercial cu produse agroalimentare a sărit de 6 miliarde de euro şi continuă să crească. Astfel, în 2024, rămâne actuală întrebarea: de ce, când deschidem frigiderul, 80% din mâncare este din import? Aceasta a fost una dintre concluziile din cadrul ZF Agrobusiness Summit 2024.
„Ne uităm, atunci când deschidem frigiderul, că 80% din mâncare este import şi vedem că suntem unul dintre cei mai mari epxortatori de cereale. E important să facem mai mult produs finit. Ieri am aprobat un credit pentru mai mulţi crescători de porci pentru a-şi face o maternitate“, a spus Bogdan Alexandrescu, care conduce direcţia de agricultură din cadrul CEC Bank, prezent la ZF Agrobusiness Summit 2024. Evenimentul a fost realizat de Ziarul Financiar, cu sprijinul Agricover, CEC Bank, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Carmistin, Carrefour, ROCA Investments. Partener suport: JW Marriott. La carnea, de porc, de exemplu, România a ajuns la importuri de 1 miliard de euro în 2023, de oriunde din lume, deşi e cel mai mare producător de porumb din UE, iar, Alexandrescu a subliniat că 80% din carnea de porc pe care o consumăm este din import.
Spania este principala ţară din care România cumpără carne şi în 2023 au fost importate peste 100.000 de tone de carne de porc, ceea ce înseamnă că cel puţin 5.000 de tiruri cu carne produsă în Spania cu cereale din România au aşteptat în 2023 la vamă pentru a livra carne din Spania. „Dacă n-ar mai fi 32 de miliarde (soldul creditelor pentru agricultură – n. red.) şi ar fi peste 70 de miliarde de lei, tot ecosistemul ar câştiga din această dezvoltare”, a precizat Bogdan Alexandrescu, care vede potenţial de dublare a finanţării sectorului. Deficitul comercial al României pentru produse alimentare (fără animale vii şi cereale) a ajuns la 6,3 miliarde de euro în 2023, în creştere cu aproximativ 11% (600 milioane de euro) faţă de anul trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În ultimii zece ani, deficitul a crescut de trei ori, chiar dacă se oferă subvenţii pentru agricultură şi despăgubiri în anii dificili. România se mândreşte cu poziţia sa de lider la exportul de porumb în UE şi locul al doilea la grâu, materii prime ieftine. În 2023, în total, România a exportat circa 8 milioane de tone de grâu şi 5 milioane de tone de porumb, conform datelor statistice. În schimb, circa 40 de camioane intră zilnic în România cu carne, brânză, pâine, sau foietaje din Spania, Germania şi Italia, ţări în care noi trimitem porumb, grâu şi orz. „Dacă ar fi să fim responsabili faţă de banul public, voi aţi băga 3,5 miliarde în fiecare an să pierdeţi 5? De ce să finanţăm un deficit de 5 miliarde, pe balanţa comerţului agroalimentar?“, a spus Florin Constantin, fondator, Agxecutive.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).