5 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Servicii profesionale – Formula pe baza căreia salariul minim pe economie a fost stabilit de executiv la 4.050 de lei brut de la 1 ianuarie – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Muncii: Pentru calculul nivelului salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2025 s-a avut în vedere formula prevăzută în proiectul de hotărâre a guvernului privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată şi anume cu suma dintre rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii (valori prognozate pentru 2025 – nota redacţiei)...

Astfel, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, în urma discuţiilor cu partenerii sociali, s-a stabilit ca, începând cu data de 1 ianuarie 2025, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie 4.050 lei.

Legea prevede ca nivel orientativ, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare a salariului minim, un procent situat între 47% – 52% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în câştigul salarial mediu brut.

: Care este formula exactă în baza căreia guvernul a stabilit valoarea de 4.050 de lei a salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie?

Ministerul Muncii: Pentru calculul nivelului salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2025 s-a avut în vedere formula prevăzută în proiectul de hotărâre a guvernului privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată şi anume cu suma dintre rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii (valori prognozate pentru 2025 – nota redacţiei).

Valoarea (prognozată a n. red.) ratei inflaţiei pentru anul 2025 e de 4,2% (valoare medie anuală, sursa – Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză, prognoza de vară din 18 septembrie 2024).
Creşterea reală a productivităţii muncii (prognozată n. red.) pentru anul 2025 este de 2,5%.

Astfel, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, în urma discuţiilor cu partenerii sociali, s-a stabilit ca, începând cu data de 1 ianuarie 2025, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie 4.050 lei.

: Care dintre criteriile şi principiile prevăzute în legea privind stabilirea salariilor minime europene, care transpune Directiva (UE) 2022/2041 în legislaţia naţională, au stat la baza obţinerii valorii de 4.050 de lei a salariului minim brut de la 1 ianuarie?

Ministerul Muncii: Directiva (UE) 2022/2041 urmărește ca lucrătorii din UE să fie protejaţi prin salarii minime adecvate, care să le permită un trai decent oriunde lucrează.
Totodată, precizăm că în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prevăzută o reformă privind modul de stabilire a salariului minim.
Pentru transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2022/2041, în şedinţa din data de 21 iunie 2024, Guvernul a aprobat proiectul legii privind stabilirea salariilor minime adecvate, proiect adoptat în plenul Camerei Deputaţilor în data de 22 octombrie 2024. În prezent, această lege se află în procedura de promulgare de către preşedintele României.

De asemenea, a fost introdusă obligaţia ca în criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată să fie incluse cel puţin următoarele elemente, prevăzute în textul Directivei:

  • puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora;
  • rata de creştere a salariilor;
  • nivelurile şi evoluţiile productivităţii la nivel naţional pe termen lung.

Totodată, această lege prevede crearea temeiului legal în vederea adoptării, prin hotărâre de guvern, a unui mecanism de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În acest sens, a fost elaborat și dezbătut cu partenerii sociali proiectul de HG privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care urmează să fie adoptat de Guvern, ca parte în procesul de transpunere a directivei.
Potrivit acestui proiect de hotărâre, salariul minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte sau se actualizează cu evoluţia ratei inflaţiei şi cu evoluţia productivităţii muncii prognozate, potrivit formulei de calcul din proiect.

.

În concluzie, nivelul de 4.050 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost stabilit conform prevederilor legale în vigoare din prezent, astfel cum a fost convenit cu partenerii sociali în ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, și avându-se în vedere formula prevăzută în proiectul de hotărâre a guvernului privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Citeşte şi:

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Servicii profesionale – Formula pe baza căreia salariul minim pe economie a fost stabilit de executiv la 4.050 de lei brut de la 1 ianuarie – Sinteza

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!