21.4 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Servicii profesionale – Sorin Roibu, fondatorul Arthur Hunt România: Din 70 de candidaţi pe lista lungă pentru o poziţie, avem, în medie, 15 interviuri din care selectăm o listă scurtă de 3 candidaţi – INTERVIU – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cert este că o ofertă salarială cu 30% mai mare este acceptată fără prea multe discuţii, iar la 10-15% în plus trebuie să existe un mediu de lucru care să facă diferenţa sau lipsa de perspectivă la actualul angajator...

Sorin Roibu, Managing Partner România şi Bulgaria al firmei de recrutare Arthur Hunt: Piaţa de specialiști se află în dificultate de câţiva ani, cu preponderenţă în domeniile care au crescut accelerat, precum IT, manufacturing, agribusiness, construcţii, iar acest efect s-a extins postpandemie şi la segmentul de middle management al companiilor, ceea ce era de așteptat și fără evenimentele din ultimii doi – trei ani.

Dezvoltarea accelerată a segmentului IT în doi “poli geografici” (București și Cluj), împreună cu beneficiile fiscale speciale au condus la o situaţie aparte în domeniul IT, care a pus presiune pe universități, pe companii și pe comunități să gasească strategii sustenabile, cu unele reușite vizibile, dar neținând cont neapărat de capacitatea de adaptare a resurselor umane la acest ritm și la politici de dumping ale unor jucători nou-intraţi care au vrut să atragă repede sute de candidaţi.

Sorin Roibu este fondatorul reprezentanţei din România a companiei Arthur Hunt, specializată în proiecte de recrutare pe segmentul de middle şi pe cel de top management, precum şi în managementul transformării, în general pentru organizaţii multinaționale. Anterior, Sorin Roibu a lucrat în cadrul Ministerului Apărării, gestionând proiecte de anvergură în domeniul resurselor umane pentru domeniul militar, inclusiv implementarea politicilor de Resurse Umane ale NATO la nivelul forțelor militare române.

Sorin Roibu a acordat un interviu pentru în care ne-a vorbit, pe larg, despre profilurile rare căutate pe piaţa muncii şi dificultăţile pe care le implică recrutarea acestor candidaţi.

: Care sunt profilurile de specialiști rari cel mai greu de găsit pe piața românească sau pentru care nu avem suficienţi candidați pe piața locală?

Sorin Roibu, Managing Partner România şi Bulgaria al firmei de recrutare Arthur Hunt: Piaţa de specialiști se află în dificultate de câţiva ani, cu preponderenţă în domeniile care au crescut accelerat, precum IT, manufacturing, agribusiness, construcţii, iar acest efect s-a extins postpandemie şi la segmentul de middle management al companiilor, ceea ce era de așteptat și fără evenimentele din ultimii doi – trei ani. Au apărut deficite mari și în segmentul specialiștilor financiari sau de resurse umane, iar în construcții se va acutiza criza, pe fondul creșterii numărului de proiecte, în special în infrastructură.

Dezvoltarea accelerată a segmentului IT în doi “poli geografici” (București și Cluj), împreună cu beneficiile fiscale speciale au condus la o situaţie aparte în domeniul IT, care a pus presiune pe universități, pe companii și pe comunități să gasească strategii sustenabile, cu unele reușite vizibile, . De aceea, au fost oferite salarii de start de 3.000 euro net pentru un dezvoltator Java cu doar doi – trei ani de experienţă. În acest moment, nici cu acest salariu nu este uşor să găseşti asemenea specialişti. În acest sector se oferă și primă de instalare semnificativă doar pentru a motiva angajații sau pe cei care lucrează ca PFA să semneze contractul.

În industria prelucrătoare, lucrurile stau un pic diferit, dar tot creşterea abruptă a investiţiilor şi mobilitatea geografică relativ scăzută au dus la dificultăţi majore în recrutarea de specialişti, plătiţi începând cu 1.000 euro net, şi chiar de middle manageri, plătiţi cu peste 1.800 euro net, sau top manageri, plătiţi cu peste 3.000 euro net.
Beneficiile pentru majoritatea sectoarelor – în special în companiile internaţionale – sunt aceleaşi: tichete de masă, asigurare medicală, prime de eveniment sau bonus de performanţă, .

În construcții, au aparut condiţiile (facilităţi) fiscale menite să oprească fluxul de migrație a specialiștilor spre Vest şi aceasta a avut un oarece impact, însă deficitul este foarte mare şi de aceea nu vom asista la miracole prea curând.

:

Sorin Roibu:
Fără să trecem la un nivel strategic în economia europeană, fară să gândim pe termen lung de la nivel politic, iar acest lucru înseamnă atât educaţie, cât şi formare de manageri şi lideri, vom continua să vedem copacii, nu pădurea.

:

Sorin Roibu: Sunt câteva tipuri de probleme când ne referim la zonele geografice. Pe de o parte, vorbim despre o Românie care a suferit ani de zile din cauza infrastructurii (spre exemplu, Moldova, Oltenia) şi, între timp, s-a depopulat, zone care au suferit de un control politic dăunător (e aproape inexplicabil de ce Constanţa a întârziat cu investiţiile) sau zone care au atras investiţii preponderent industriale (Transilvania), pentru că există ceva infrastructură, proximitate faţă de Europa și centre universitare puternice, dar unde șomajul este aproape “negativ” pe alocuri (Timişoara, Cluj, Sibiu).
După părerea mea, lipsa de comunicare eficientă între mediul politic și investitori, poate cu excepția Clujului, concentrarea pe obiectivele de rezultat și nu pe cele de proces au dus aici.
Dacă ne referim la București, este un oraș care a crescut pe baza oportunităților, eu nu am văzut o strategie reală.

:

Sorin Roibu: În funcţie de natura jobului, anii de pregătire universitară au un rol important, dar nivelul de competenţă se demonstrează în doi ani de practică, în medie. În anii de studiu, nu consider neapărat o problemă nealinierea între curriculum și nevoile din piață, ci mai mult calitatea predării și a învăţării.
Până la o formare completă după studii, contează atitudinea – şi aici revin la ce am mai spus mai înainte, la ce ne determină să ne dezvoltăm.

În plus, (să avem în vedere n. red.) mobilitatea încă scăzută, instabilitatea şi tensiunea resimţite din societate. .

Un exemplu recent este un proiect de recrutare a unui manager de audit financiar, față de care interesul este cel mai scăzut vreodată în experiența noastră de 17 ani. Vorbim despre interesul faţă de rol în sine, nu faţă de companie, un rol care a ajuns în percepţia pieţei muncii unul expus conflictelor şi consumator de energie psihică.

:

Sorin Roibu: În functie de context, problemele pentru rolurile de middle management sunt următoarele:

  • Procesul de luare a deciziilor de la client care întârzie foarte mult în ultima perioadă (conform analizelor noastre, în creştere de la 3 luni în 2021, la 4 luni în 2022), fără adaptare la noile condiții și, uneori, fără eforturi prea mari de a “vinde” rolul către candidat.

:

Sorin Roibu: În cele mai multe cazuri, oferta nu diferă, iar candidaţii din străinătate care se întorc sunt mai ancorați în realitate decât înainte de 2020, când aveau aşteptări superioare.
În condiţiile în care sunt deja cetăţeni străini care sunt angajaţi în România pe salarii locale (francezi, italieni, turci, britanici), experienţa din altă ţară (a românilor care revin ca să lucreze în România) contează mai puţin, cu excepția unei specializări foarte nişate din IT, Chimie sau Petrol şi Gaze. Totuși, nu există un flux de români care se întorc în ţară, sunt cazuri punctuale.

Fluctuaţia candidaţilor cu profiluri rare pe piaţă

„Nu profilul rar este cauza fluctuației. În ultimul an, angajatorii au făcut eforturi să loializeze majoritatea angajaților buni, indiferent cât de rare sunt competențele acestora, prin majorări salariale, beneficii suplimentare, programe de dezvoltare, promovări în funcții sau experiență internațională.„, a mai spus Sorin Roibu pentru

Citeşte şi:

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!