21.4 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Banking & Servicii financiare – Cutremur financiar în România! Anunț fără precedent venit de la BNR chiar acum: Băncile nu ar mai trebui să… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Deci cât profit poate genera pe ciclul de viaţă al produsului şi de asemenea să se uite dacă cumva nu există alte soluţii tehnice mai puţin costisitoare.

„Sigur că acest lucru ar implica faptul ca băncile să aibă un departament specializat, de ingineri, de chimişti, de oameni de specialitate care să poată discuta cu potenţialul beneficiar din industria verde şi să-i spună: „Stai aşa, nu te grăbi să iei soluţia ‘a’ care e scumpă, ia soluţia ‘b’, care e mai puţin scumpă şi care îţi garantează ţie un profit, iar mie, băncii, îmi garantează că vei putea să rambursezi creditul.

O schimbare a localizării dinspre cifră de afaceri şi profit şi atât înspre sustenabilitatea afacerii clientului şi, pe cale de consecinţă, spre propria sustenabilitate prin faptul de a nu avea credite neperformante”, a explicat economistul-şef al BNR, la conferinţa „România – Banking & Business”, organizată de Oxygen Events.

Declarație importantă venită de la vârful BNR. Băncile ar trebui să fie îngrijorate ca împrumuturile pe care le dau economiei verzi să nu devină neperformante.

Acest mesaj a fost transmis de Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR). El a ținut să arate că un control adecvat al costurilor ar trebui să ia în considerare nu numai cifra de afaceri, ci viabilitatea pe termen lung a proiectului.

„Băncile nu ar mai trebui să zică: „Sunt bani în economia verde, vă credităm pentru că sunt bani mulţi. Hai să facem cifra de afaceri mare şi nu ne interesează decât cifra de afaceri”. Nu. Ele ar trebui să fie îngrijorate, băncile, ca aceste credite pe care le dau economiei verzi să nu devină neperformante, tocmai pentru că nu există un control adecvat al costurilor. Şi cum s-ar putea face un control adecvat al costurilor”, a spus Lazea.

Atenție la viabilitatea proiectului pe termen lung

În opinia sa, băncile ar trebui să poată, când analizează un proiect, să se uite nu numai la partea financiară, deci strict la cifre, ci şi să se uite la viabilitatea pe termen lung.

„Deci cât profit poate genera pe ciclul de viaţă al produsului şi de asemenea să se uite dacă cumva nu există alte soluţii tehnice mai puţin costisitoare. Deci acelaşi efect, dar cu soluţii tehnice mai puţin costisitoare”, a comentat Valentin Lazea.

O cu totul altă abordare din partea băncilor

El a apreciat că băncile ar trebui să aibă o cu totul altă abordare şi ar trebui să deţină un departament specializat, cu oameni care să poată discuta cu potenţialul beneficiar din industria verde.

„Sigur că acest lucru ar implica faptul ca băncile să aibă un departament specializat, de ingineri, de chimişti, de oameni de specialitate care să poată discuta cu potenţialul beneficiar din industria verde şi să-i spună: „Stai aşa, nu te grăbi să iei soluţia ‘a’ care e scumpă, ia soluţia ‘b’, care e mai puţin scumpă şi care îţi garantează ţie un profit, iar mie, băncii, îmi garantează că vei putea să rambursezi creditul. Sigur, asta înseamnă o cu totul altă abordare din partea băncilor. O schimbare a localizării dinspre cifră de afaceri şi profit şi atât înspre sustenabilitatea afacerii clientului şi, pe cale de consecinţă, spre propria sustenabilitate prin faptul de a nu avea credite neperformante”, a explicat economistul-şef al BNR, la conferinţa „România – Banking & Business”, organizată de Oxygen Events.

Foarte multe industrii verzi s-au dovedit a fi nerentabile

Potrivit lui Lazea, foarte multe industrii verzi, nu atât în România, cât în alte state din Europa, s-au dovedit a fi nerentabile, pentru că în amonte de aceste industrii verzi s-au dezvoltat alte industrii conexe, care produc inputuri pentru industriile verzi foarte scumpe. Reprezentantul BNR a dat ca exemplu din agricultură, unde se folosesc roboţi pentru a stropi culturile.

„Soluţiile astea scumpe, dacă nu există un control al costurilor, se întorc împotriva industriilor verzi, pentru că nu o să-ţi cumpere nimeni kilowatul, care costă dublu, pentru că s-a folosit titan şi nu ştiu mai ce, n-o să-ţi cumpere nimeni sparanghelul care costă 5 euro legătura, ş.a.m.d. Deci s-a constatat, repet, în Europa, că multe din aceste industrii suferă de pe urma inputurilor foarte scumpe şi ca rezultat au costuri foarte scumpe. Este treaba băncilor să controleze costurile? Părerea mea este că da, categoric este treaba băncilor şi este interesul băncilor”, a comentat Valentin Lazea.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!