3.6 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Agribusiness – FAO: Accesul la îngrăşăminte este hotărâtor pentru continuarea creşterii producţiei agricole – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit celor două organizaţii, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluţiilor meteo negative şi creşterii volatilităţii preţurilor la inputuri, producţia mondială vegetală, animală şi de peşte “este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an” între 2023 şi 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrăşăminte şi seminţe.

Cu toate acestea, raportul publicat joi avertizează că în situaţia în care “preţurile la energie şi inputurile agricole vor reveni pe creştere, rezultatul ar fi o creştere a costurilor de producţie care ar putea antrena o inflaţie a preţurilor la alimente şi o insecuritate alimentară sporită”...

Producţia mondială de animale şi peşte ar urma să crească cu 1,3% pe an în următorul deceniu, graţie îmbunătăţirii productivităţii animalelor.

Producţia agro-alimentară mondială este aşteptată să continue să crească în următorul deceniu, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în precedentul deceniu, cu condiţia ca preţurile la inputuri (îngrăşăminte, seminţe etc.) să rămână accesibile, au apreciat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport comun, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit celor două organizaţii, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluţiilor meteo negative şi creşterii volatilităţii preţurilor la inputuri, producţia mondială vegetală, animală şi de peşte “este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an” între 2023 şi 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrăşăminte şi seminţe. Este vorba de un ritm de creştere mai lent decât cel înregistrat în precedentele decenii iar această încetinire are legătură cu evoluţiile demografice, în condiţiile în care populaţia mondială este aşteptată să crească cu 0,8% pe an. În plus, creşterea producţiei agro-alimentare se va concentra în primul rând în ţările cu venituri scăzute şi medii, precum India şi China, adaugă FAO şi OCDE.

Cu toate acestea, raportul publicat joi avertizează că în situaţia în care “preţurile la energie şi inputurile agricole vor reveni pe creştere, rezultatul ar fi o creştere a costurilor de producţie care ar putea antrena o inflaţie a preţurilor la alimente şi o insecuritate alimentară sporită”, precum şi o potenţială scădere a producţiei.

Potrivit estimărilor FAO şi OCDE, “orice majorare cu 10% a preţurilor la îngrăşăminte duce la o majorare cu 2% a preţurilor alimentelor”. De asemenea, continuarea conflictului din Ucraina, care opune doi importanţi producători agricoli mondiali, continuă să amplifice incertitudinile.

Pe categorii, producţia vegetală mondială ar urma să crească cu 1,2% pe an, mai mult de pe urma îmbunătăţirii productivităţi decât de pe urma majorării suprafeţelor exploatate. Producţia mondială de animale şi peşte ar urma să crească cu 1,3% pe an în următorul deceniu, graţie îmbunătăţirii productivităţii animalelor. Potrivit raportului, “carnea de pasăre ar urma să fie responsabilă pentru aproape jumătate din majorarea producţiei totale de carne până în 2032”.

Autorii raportului subliniază, de asemenea, că emisiile mondiale de gaze cu efect de seră din agricultură ar urma să progreseze cu 7,6% pe an în următorul deceniu, fiind vorba totuşi de un ritm inferior celui înregistrat în ultimul deceniu.

Pentru a atenua în mod eficace impactul său asupra planetei, agricultura ar urma să sufere modificări la scară largă, în special în sectorul creşterii animalelor, care ar urma să fie la originea a 80% din creşterea emisiilor agricole, subliniază FAO şi OCDE.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!