Arabia Saudită și-a prelungit marți reducerea voluntară a producției de țiței de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului, potrivit Agenției de Presă Saudită, deținută de stat.
Reducerea va aduce producția de țiței saudită aproape de 9 milioane de barili pe zi în octombrie, noiembrie și decembrie și va fi revizuită lunar, potrivit CNBC.
Riad a aplicat pentru prima dată reducerea de 1 milion de barili pe zi în iulie și de atunci a extins-o lunar. Reducerea se adaugă la 1,66 milioane de barili pe zi de alte scăderi voluntare ale producției de țiței pe care unii membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol le-au instituit până la sfârșitul anului 2024.
Un alt producător de petrol, Rusia, care conduce contingentul care se alătură națiunilor OPEC în coaliția OPEC+, s-a angajat, de asemenea, să reducă voluntar exporturile cu 500.000 de barili pe zi în august și cu 300.000 de barili pe zi în septembrie. Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat marți că își va prelungi reducerea de 300.000 de barili pe zi a exporturilor până la sfârșitul lunii decembrie 2023 și va revizui, de asemenea, măsura lunar, potrivit Kremlinului.
Reducerile sunt descrise ca fiind voluntare, deoarece sunt în afara politicii oficiale a OPEC+, care obligă fiecare membru neexceptat la o cotă din cotele de producție. Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, a declarat anterior că recurgerea la reduceri voluntare în afara deciziilor OPEC+ nu sugerează diviziuni în opiniile politice între membrii alianței.
Contractul futures Ice Brent cu livrare în noiembrie a crescut cu 1,07 dolari pe baril, până la 90,07 dolari pe baril, la 14:13, ora Londrei, contractele futures WTI au fost mai mari cu 1,40 USD pe baril, până la 86,95 USD pe baril.
Mize saudite
Arabia Saudită se confruntă cu o situație dificilă de jongla între implementarea reducerii producției de petrol și lovitura adusă economiei sale dependente de țiței. Pierderile suferite de reducerea producției – și, indirect, a volumelor de comercializare – ar putea fi parțial compensate de creșterile prețurilor de vânzare la Riad și ale prețurilor globale ale petrolului care le susțin.
După ce au rămas sub 75 de dolari pe baril în cea mai mare parte a primei jumătăți a anului, prețurile futures globale au crescut cu peste 10 dolari pe baril în timpul verii, cel mai recent stimulate de riscurile de securitate din Gabon, membru OPEC, și de amenințarea cu perturbări în Golful Mexic, în urma uraganului Idalia.
Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, se așteaptă la creșterea restrângerii ofertei în a doua jumătate a anului 2023, pe măsură ce cererea își revine în China, cel mai mare importator de țiței din lume.
Arabia Saudită depinde de veniturile din petrol pentru a sprijini mai multe așa-numite „giga-proiecte” menite să-și diversifice economia. Scăderea producției de țiței și scăderea prețului petrolului la începutul acestui an au condus la o încetinire a PIB-ului Riadului, care a crescut cu 1,1% anual în al doilea trimestru, în scădere de la 3,8% în trimestrul precedent și 11,2% în aceeași perioadă a anului 2022.
Aramco, controlată de statul saudit, vinde de obicei țiței prin contracte anuale care prevăd adesea volume minime care trebuie puse la dispoziție clienților. În timp ce Aramco și clienții săi pot conveni reciproc să renunțe la această cerință, clienții pot insista să primească volumele contractate .
În joc este, de asemenea, perspectiva de a ceda cote de piață Rusiei și Iranului, care produc țiței de calitate similară către Arabia Saudită și și-au direcționat în primul rând exporturile către China, oferind prețuri foarte reduse.
Ministrul petrolului iranian, Javad Owji, la mijlocul lunii august, a declarat în comentariile traduse pe Google raportate de agenția de presă de stat IRNA că țara sa produce până la 3,19 milioane de barili pe zi, în ciuda sancțiunilor americane în curs care au privat Teheranul de cumpărători europeni și asiatici.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).