12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Energie – Burduja: Sectorul energetic trebuie să fie sigur în fața atacurilor actorilor statali sau nestatali – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

"Cei care sunteți astăzi aici, sunteți adesea în prima linie pentru a ne apăra împotriva amenințărilor, împotriva celor care ne doresc răul, care vor să eșuăm, să diminueze credibilitatea democrațiilor și a economiilor libere () Acum, Ucraina și Republica Moldova au reușit, în timp record, să-și sincronizeze sistemele energetice cu sistemul energetic european.

Trăim într-o lume mai complicată ca niciodată și vedem asta în fiecare zi, de aceea este foarte important să ne asigurăm că sectorul energetic este sigur în fața atacurilor venite din partea actorilor statali sau nestatali, a declarat la evenimentul Energy CyberGuard, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În primul rând, e important că organizăm primul exercițiu de strategie de securitate cibernetică. Este un pas vital și, mulțumită tuturor, cred că, dacă lumina se aprinde, dacă există electricitate, dacă este gaz, toate acestea sunt datorită vouă (companiile energetice, n.r.). Trăim într-o lume mai complicată ca niciodată. Vedem asta în fiecare zi (…) Am văzut, mai ales în ultima vreme, cât de important este sectorul energetic, cât de important este să ne asigurăm că este sigur. De asemenea, vedem și cât de vulnerabili putem fi în fața actorilor statali și nestatali, care vizează sistemele noastre energetice. Ați venit, astăzi, aici pentru a face un lucru foarte important: primul exercițiu cibernetic pentru România, legat de sistemele noastre energetice. Mă bucur să știu că peste 150 de experți sunt aici pentru acest scop. Știm că nu suntem întotdeauna în siguranță și că, uneori, este cel mai ușor să fii în spatele computerului și să ataci sistemele de securitate esențiale, cum ar fi cele de energie”, a spus Burduja, potrivit Adevărul.

Oficialul a făcut referire, totodată, la sistemele energetice din Ucraina și din Republica Moldova.

„Cei care sunteți astăzi aici, sunteți adesea în prima linie pentru a ne apăra împotriva amenințărilor, împotriva celor care ne doresc răul, care vor să eșuăm, să diminueze credibilitatea democrațiilor și a economiilor libere (…) Acum, Ucraina și Republica Moldova au reușit, în timp record, să-și sincronizeze sistemele energetice cu sistemul energetic european. Este ceva care a trecut aproape neobservat. Aproape nimeni nu vorbește despre asta. Un proces care ar dura în mod normal ani până la săptămâni s-a întâmplat datorită oamenilor inteligenți din România, din Republica Moldova și din Ucraina (…) Știu că ne confruntăm cu amenințări mai complicate decât oricând, dar oamenii aceștia sunt adesea eroii necunoscuți, care stau în spatele primelor linii”, a afirmat demnitarul.

Acesta a adăugat că România se află într-o poziție unică, prin prisma faptului că a operaționalizat primul Centru de Excelență în Securitate Cibernetică din Uniunea Europeană (UE).

„În timpul mandatului meu la Ministerul Cercetării și Digitalizării, am reușit să operaționalizăm primul Centru de Excelență în Securitate Cibernetică din UE (…) Cred că am dat un exemplu pentru Europa și pentru întreaga lume, cu privire la ceea ce înseamnă să fii în siguranță dintr-o perspectivă specific cibernetică”, a precizat Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a organizat, luni, la Palatul Parlamentului, în colaborare cu mai multe entități, un eveniment dedicat primului exercițiu de securitate cibernetică organizat România.

„Pe baza exercițiului se va face o evaluare a riscurilor, iar în funcție de rezultate se vor stabili nevoile de constituire de SOC / SIRT, respectiv planurilor de achiziții pentru bunuri și servicii în securitate cibernetică”, notează instituția.

Potrivit sursei citate, exercițiul are scopul de a stabili nivelul de pregătire al companiilor din energie pentru a face față unor eventuale atacuri cibernetice. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!