16 C
București
joi, mai 23, 2024

Energie – Bursă. Tot ce trebuie să ştie investitorii despre operaţiunea prin care Romgaz „mută“ 3,5 mld. lei din rezerve în capitalul social. Fără impact pentru investitori şi fără sume noi, compania mizează pe creşterea lichidităţii, îmbunătăţirea fluxurilor de numerar şi includerea în indicii FTSE Russell – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fiind investiţii de CAPEX foarte mari într-o perioadă destul de scurtă, iar prima extracţie de gaz va avea loc în 2027, avem nevoie de acea perioadă de respiro.

♦ În momentul de faţă, Romgaz nu este inclusă în indicii FTSE Russell, întrucât nu întruneşte criteriile de lichiditate ♦ Compania urmăreşte cu această operaţiune şi „finanţări cu costuri mai mici dacă emitentul este inclus într-o familie de indici internaţionali“ ♦ Pentru finanţarea părţii sale din Neptun Deep...

lei propusă de Romgaz (SNG) pentru AGA din 18 decembrie, se va face din rezervele companiei, care vor trece în capitalul social, fără a implica sume noi de la acţionari.

Răzvan Popescu, CEO, Romgaz: În ceea ce priveşte necesarul de investiţii, vorbim în principal despre Neptun Deep. Trebuie să finanţăm cam jumătate din CAPEX-ul aferent Romgaz, undeva la 1 mld. euro. Ne gândim în continuare să emitem obligaţiuni. Fiind investiţii de CAPEX foarte mari într-o perioadă destul de scurtă, iar prima extracţie de gaz va avea loc în 2027, avem nevoie de acea perioadă de respiro. În plus, s-au comasat investiţiile în forajele de la Caragele, s-au comasat investiţiile în secţiile de comprimare noi pe care vrem să le construim şi trebuie să finalizăm centrala de la Iernut. Anii 2024 şi 2025 vor fi ani de investiţii foarte mari, poate cei mai mari din istoria companiei.

În momentul de faţă, Romgaz nu este inclusă în indicii FTSE Russell, întrucât nu întruneşte criteriile de lichiditate Compania urmăreşte cu această operaţiune şi „finanţări cu costuri mai mici dacă emitentul este inclus într-o familie de indici internaţionali“ Pentru finanţarea părţii sale din Neptun Deep, Romgaz are nevoie iniţial de jumătate de sumă, circa 1 mld. lei Compania de stat ia în considerare şi emiterea de obligaţiuni.

Cea mai mare operaţiune de majorare de capital social a unei companii de stat de la Bursa de Valori Bucureşti, respectiv cea de 3,5 mld. lei propusă de Romgaz (SNG) pentru AGA din 18 decembrie, se va face din rezervele companiei, care vor trece în capitalul social, fără a implica sume noi de la acţionari. Este vorba despre o operaţiune contabilă, măsu­ră văzută de brokeri ca o consolidare finan­ciară, întrucât banii intraţi în capitalul so­cietăţii din rezervele acumulate din profitu­rile ultimilor ani, constituite ca surse proprii de finanţare, nu mai sunt expuşi unui risc suplimentar de distribuţie către acţionari.

„Creşterea numărului de acţiuni va dilua profitul şi capitalul propriu pe acţiunea SNG în mod corespunzător (de 10 ori mai mici), fapt care ar trebui să ajusteze în acelaşi mod şi cursul de tranzac­ţionare în piaţă. De principiu, capitalizarea companiei ar trebui să rămână la un nivel asemănător. Creşterea capitalului social al companiei ar putea fi văzută că o măsură de consolidare financiară, banii intraţi din rezerve nemaifiind expuşi unui risc suplimentar de distribuţie către acţionari“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction, pentru ZF.

 Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!