11.1 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Energie – Ce înseamnă pentru România încetarea importurilor de petrol din Rusia? Doar în primele patru luni România a adus petrol şi carburanţi ruseşti de peste 1 mld. euro. La nivelul anului 2021 circa 20% din petrolul folosit de România a venit din Rusia, în timp ce ponderea produselor petroliere ruseşti în totalul consumului a fost de aproape 25% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ce înseamnă pentru România încetarea importurilor de petrol din Rusia? Doar în primele patru luni România a adus petrol şi carburanţi ruseşti de peste 1 mld.

Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România: Pentru statele din UE şi implicit şi pentru România, plafonul de preţ (60 de dolari pe baril) nu este relevant întrucât începând cu data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul general pe ţiţei rusesc...

♦ De pe 5 decembrie petrolul rusesc nu mai intră în România sau în vreun alt stat european, piaţa locală fiind nevoită să găsească alte rute pentru asigurarea consumului intern  ♦ Orice alternativă la Rusia va avea un cost suplimentar...

Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România: Pentru statele din UE şi implicit şi pentru România, plafonul de preţ (60 de dolari pe baril) nu este relevant întrucât începând cu data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul general pe ţiţei rusesc. Acest lucru înseamnă că rafinăriile din România vor fi nevoite să importe ţiţei cu provenienţă din alte ţări decât Rusia. În funcţie de creşteri sau reduceri ale preţului internaţional al ţiţeiului, ne putem aştepta la evoluţii similare şi la preţului carburanţilor din România.

♦ De pe 5 decembrie petrolul rusesc nu mai intră în România sau în vreun alt stat european, piaţa locală fiind nevoită să găsească alte rute pentru asigurarea consumului intern  ♦ Orice alternativă la Rusia va avea un cost suplimentar.

În primele patru luni ale anului, România a adus din Rusia circa 1 milion de tone de petrol în valoare de circa 590 de milioane de euro, cantitatea reprezentând 45% din totalul importurilor de petrol. Totodată, în aceeaşi perioadă, România a importat 566 de mii de tone de produse petroliere, circa 58% din totalul importurilor, în valoare de 521 de milioane de euro.

La nivelul anului 2021 circa 20% din petrolul folosit de România a venit din Rusia, în timp ce ponderea produselor petroliere ruseşti în totalul consumului a fost de aproape 25%. De pe 5 decembrie, petro­lul rusesc nu mai poate intra în România, iar din februarie, anul viitor, nici produsele petroliere ruseşti nu mai pot intra pe piaţa locală ca urmare a pachetului de sancţiuni implementat de UE împotriva Rusiei în urma declanşării războiului din Ucraina.

„În conformitate cu prevederile pachetului nr. 6 de sancţiuni adoptat la începutul lunii iunie, la data de 5 decembrie a intrat în vigoare interdicţia de import ţiţei din Rusia în Uniunea Europeană. Cu caracter temporar, ţinând cont de contextul special al Ungariei, Cehiei, Slovaciei şi pentru importurile maritime ale Bulgariei (lipsă alternativă la import din Rusia, dependenţa economiei naţionale de sectorul de rafinare alimentat cu ţiţei rusesc), au fost exceptate de la această interdicţie importurile de ţiţei rusesc prin conducte pentru aceste ţări“, spune Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România. Astfel, importurile de petrol ale UE prin conducte nu fac obiectul embargoului, dar oricum sancţiunea acoperă circa 90% din importurile de petrol ale Uniunii din Rusia, după cum arată o analiză a Deutsche Welle.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!