23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Energie – Ce se va întâmpla când va expira acordul de tranzit al gazelor al Rusiei cu Ucraina? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ruta de tranzit al gazelor din Ucraina, convenită de Moscova și Kiev în 2019, permite Rusiei să exporte gaze către Europa prin Ucraina.

Potrivit operatorului de gazoducte din Ucraina, tranzitul rusesc de gaze prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5%, până la 14,65 miliarde de metri cubi anul trecut, de la 20,5 miliarde de metri cubi în 2022.

Furnizorul slovac de gaze SPP a declarat că un consorțiu de cumpărători europeni de gaze ar putea prelua gaze de la granița dintre Rusia și Ucraina la expirarea contractului de tranzit, dar nu este clar cum ar putea funcționa acest lucru...

Ucraina a declarat că nu va prelungi un acord de cinci ani cu grupul rus Gazprom privind tranzitul gazelor rusești către Europa, când va expira la sfârșitul anului, dar că sunt explorate alternative, relatează Reuters.

De la războiul din Ucraina, Norvegia a depășit Rusia pentru a deveni principalul furnizor de gaze din Europa, iar UE a crescut importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA și din alte țări, scrie News.ro.

CE ESTE RUTA DE TRANZIT AL GAZELOR PRIN UCRAINA?

Ruta de tranzit al gazelor din Ucraina, convenită de Moscova și Kiev în 2019, permite Rusiei să exporte gaze către Europa prin Ucraina.

Potrivit operatorului de gazoducte din Ucraina, tranzitul rusesc de gaze prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5%, până la 14,65 miliarde de metri cubi anul trecut, de la 20,5 miliarde de metri cubi în 2022.

Există două puncte de intrare: Sohranivka și Sudzha, dar Ucraina a declarat forță majoră și a oprit fluxurile prin Sohranivka în 2022. Sistemul conectează Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

ȚĂRILE CARE PRIMESC GAZE PE ACEASTĂ RUTĂ

Majoritatea națiunilor UE și-au redus dependența de gazele rusești din cauza invadării Ucrainei. Foștii principali destinatari de gaze prin Ucraina includ Austria, Slovacia, Italia, Ungaria, Croația, Slovenia și Moldova.

Austria primește în continuare cea mai mare parte din gazele sale prin Ucraina, în timp ce alte țări și-au diversificat sursele și au luat măsuri pentru a reduce cererea.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, și-a procurat anul trecut toate gazele necesare de pe piețele europene, lăsând gazele disponibile de la Gazprom pentru regiunea sa separatistă de est, Transnistria.

Importurile Croației sunt acum minime, iar cele ale Sloveniei au scăzut aproape de zero după ce contractul principalului său furnizor de gaze, Geoplin, cu Gazprom s-a încheiat anul trecut, potrivit unui studiu al Centrului pentru Politica Energetică Globală de la Universitatea Columbia.

CUM POT FI ÎNLOCUITE GAZELE PRIN UCRAINA?

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că o analiză a arătat că există surse alternative de aprovizionare.

Austria poate importa din Italia și Germania, iar companiile sale de utilități au spus că au luat măsuri de precauție în cazul în care furnizarea de gaze rusești se oprește.

Ungaria se bazează pe gazele rusești de pe o rută alternativă: conducta TurkStream, iar Slovenia își obține gazul din Algeria și din alte surse.

Italia primește cea mai mare parte a gazelor necesare printr-o rută care facilitează importurile de gaze azere și din Algeria.

EXISTĂ ALTE OPȚIUNI PENTRU TRANZITUL GAZELOR PRIN UCRAINA?

Furnizorul slovac de gaze SPP a declarat că un consorțiu de cumpărători europeni de gaze ar putea prelua gaze de la granița dintre Rusia și Ucraina la expirarea contractului de tranzit, dar nu este clar cum ar putea funcționa acest lucru.

O altă opțiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaze printr-o altă rută, de exemplu prin TurkStream, Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea prin aceste rute este limitată, a declarat SPP pentru Reuters.

UE și Ucraina au cerut, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuțiile cu Rusia cu privire la acordul de tranzit al gazelor, a declarat pentru Reuters un consilier prezidențial azer, care a refuzat să ofere detalii suplimentare.

UE a încercat să-și diversifice importurile de gaze și a semnat un acord de dublare a importurilor de gaze azere la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, dar consilierul a spus că infrastructura și finanțarea nu sunt încă existente pentru a facilita această expansiune.

Săptămâna aceasta, Ucraina a semnat și primul său acord cu un exportator de GNL din SUA, pentru a cumpăra încărcături de la sfârșitul acestui an până la sfârșitul anului 2026.

CE SE INTAMPLA CU REȚEAUA DE TRANZIT DE GAZE A UCRAINEI?

Ucraina nu a importat gazE direct din Rusia din 2015, dar folosește sistemul de tranzit pentru a aproviziona locuințe și companii. Sistemul menține nivelurile de presiune atât pentru alimentarea europeană, cât și pentru cea internă. Ucraina are experiență în gestionarea opririlor de tranzit – cum ar fi cele din 2006 și 2009 – și a testat sistemul pentru a se asigura că poate funcționa dacă livrările din Rusia încetează.

Oficialii ucraineni din domeniul energiei și surse din industrie au spus în repetate rânduri că nu există nicio amenințare la adresa Ucrainei prin oprirea tranzitului, spunând că compresoarele ucrainene ar putea pompa gaze din depozitele din vest spre est.

CE VENITURI VA PIERDE GAZPROM?

Rusia ar putea pierde în jur de 4,5 miliarde de dolari anual dacă exporturile se opresc, pe baza unui preț mediu estimat al gazelor către Europa de 320 de dolari la 1.000 de metri cubi în 2025.

Exporturile sale zilnice prin Ucraina către Europa se ridică în prezent la peste 40 de milioane de metri cubi, potrivit datelor Gazprom.

CE POATE FACE GAZPROM CU GAZELE?

Dacă Ucraina nu extinde acordul, Rusia intenționează să folosească rute alternative și să crească exporturile de GNL.

Gazprom își propune să stimuleze vânzările de gaze către China. Gazprom a început livrările de gaze către China prin conducta Power of Siberia la sfârșitul anului 2019, cu scopul de a exporta 38 de miliarde de metri cubi (bcm) începând cu anul viitor și, în cele din urmă, până la 100 de miliarde de metri cubi pe an, inclusiv 50 de miliarde de metri cubi prin proiectul Power of Siberia 2, dar negocierile privind prețul și alte aspecte au stagnat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!