1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Energie – CE solicită României să remedieze problema deteriorării stării unui corp de apă legat de construcţia de hidrocentrale mici – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 2015, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare oficială de punere în întârziere privind autorizarea şi construcţia de proiecte de hidrocentrale mici în cursurile de apă alpine, care afectează trei situri Natura 2000 şi corpurile de apă implicate.

Comisia Europeană anunţă că va reînnoi autorizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru 10 aniComisia propune noi măsuri legate de competențe și talente pentru a reduce deficitul critic de forță de muncăComisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina...

Comisia Europeană a decis joi să trimită României o scrisoare oficială suplimentară de punere în întârziere pentru că nu a implementat corect Directiva de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (Directive 2000/60/EC) şi Directiva Consiliului privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică (Council Directive 92/43/EEC) la autorizarea şi construirea de hidrocentrale mici, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar..

Ambele directive se concentrează pe asigurarea calităţii şi cantităţii corpurilor de apă, prevenirea şi combaterea poluării şi protejarea faunei şi florei.

În 2015, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare oficială de punere în întârziere privind autorizarea şi construcţia de proiecte de hidrocentrale mici în cursurile de apă alpine, care afectează trei situri Natura 2000 şi corpurile de apă implicate. În urma mai multor întâlniri cu Comisia, autorităţile române şi-au asumat mai multe angajamente, precum: monitorizarea proiectelor care fac obiectul procedurii de infringement, reevaluarea deteriorării în urma autorizaţiei şi construcţiei proiectelor de hidrocentrale mici, adoptarea unui cadru legal privind fluxul ecologic şi zonele interzise, modificarea autorizaţiilor, transpunerea Directivei revizuite privind evaluarea impactului asupra mediului, cu o procedură coordonată de evaluare a proiectelor pe baza Directivei-Cadru privind apa, şi adoptarea unei planificări strategice (Strategia energetică).

Autorităţile române şi-au îndeplinit parţial angajamentele, dar au eşuat în modificarea autorizaţiile şi implementarea măsurilor identificate pentru a rezolva deteriorarea unuia dintre corpurile de apă identificate anterior. Între timp, cel de-al treilea plan de gestionare al bazinului hidrografic, recent adoptat, arată deteriorarea corpului de apă în cauză (Argeş izvor-intrare acumulare Vidraru şi afluenţii). În plus, dovezile disponibile din studiile şi monitorizările efectuate confirmă că unele microhidrocentrale au fost autorizate fără evaluare adecvată cerută de Directiva Habitate. Luând în considerare deteriorarea, este necesară remedierea situaţiei cât mai curând posibil, apreciază Comisia Europeană.

Pentru a adapta domeniul de aplicare al cazului, Comisia trimite o scrisoare oficială suplimentară de punere în întârziere către România, care are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele semnalate. În absenţa unui răspuns satisfăcător, CE ar putea decide să emită un aviz motivat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!