FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit directorului general al ICO (Organizația Internațională a Cafelei), Vanusia Nogueira, consumul global de cafea va crește cel mai probabil cu 1% – 2% pe an până la finalul deceniului.

Astfel, Vanusia Nogueira estimează că, în următorii opt ani vor fi necesari mai mult de 25 de milioane de saci de 60 de kilograme, transmite Bloomberg.

„Suntem mai prudenți acum cu previziunile pe termen scurt”, a declarat Nogueira la o conferință ce se desfășoară la Hanoi, referindu-se la toate evenimentele cu care se confruntă omenirea, inclusiv inflația ridicată din Europa.

Anterior, ICO estima în medie o creștere de 3,3% a consumului global de cafea, în următoarele patru – cinci decenii, iar Nogueira consideră că această prognoză este prea „optimistă”.

Industria globala va ajunge la un echilibru în privința ofertei și cererii de cafea în următorii doi – trei ani, față de actualul deficit, a punctat Nogueira într-un interviu acordat Bloomberg.

Oficialul a explicat că lumea are nevoie atât de boabe de cafea arabică cât și robustă, dar cererea și majorarea producției de cafea robustă vor fi mai ridicate.

Producătorii tradiționali de cafea arabică încearcă să majoreze producția de cafea robustă, în contextul avertismentelor privind încălzirea globală, iar cei care prăjesc boabele de cafea încearcă să adauge în amestecurile lor mai multă cafea robustă, care este mai ieftină. „Dacă ai cafea robustă de o calitate mai bună, consumatorii nu vor simți o mare diferență în amestecuri”, susține oficialul ICO.

Multe piețe caută o cafea robustă de calitate, apreciază Nogueira, adăugând faptul că Vietnamul și-a extins destul de mult producția de cafea robustă de calitate superioadă.

„Organizația Internațională a Cafelei nu se așteapta ca poziția de lider a Vietnamului de exportator de cafea robustă să fie afectată de majorarea de către Brazilia a producției de cafea robustă (conilon), deoarece producția excedentară este folosită în industria de cafea solubilă a țării din America de Sud”, a mai subliniat Nogueira.

În opinia lui Do Ha Nam, vicepreședintele Organizației Cafelei din țara din sud-estul Asiei, în următorii ani, consumul de cafea în Vietnam va urca cu 5% – 10%, de la nivelul actual de 300.000 de tone.