30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – Contestații la licitația de atribuire a unora dintre cele mai importante și mai bănoase contracte de decarbonare a sistemului energetic românesc. Cine sunt jucătorii implicați – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Valoarea totală estimată a contractelor de execuție scoase la licitație se cifrează la 374,65 milioane euro plus TVA, din care peste 280 milioane euro asigurați din Fondul de Modernizare.

Procedura de atribuire a fost însă contestată de compania românească de construcții M.I.S.-Grup SRL din Bistrița-Năsăud, un business cu rulaj anual de aproape 200 milioane lei controlat de Ioan și Virginia Farcaș, precum și de firma TSD Global Co...

În contestațiile lor, practic identice, analizate de Profit.ro, M.I.S.-Grup și TSD Global au reclamat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) că nu au putut depune oferte până la termenul-limită stabilit, 14 decembrie 2023, pentru că documentația de atribuire nu prevede posibilitatea ajustării prețurilor contractelor atribuite pe parcursul derulării acestora atunci când apar modificări legislative care au ca efect majorarea sau diminuarea costurilor pe baza cărora s-au fundamentat prețurile inițiale.

Licitația de contractare a lucrărilor de construire a unui număr de 4 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de peste 450 MW, demarată toamna trecută de societățile de proiect deținute în proporții egale de către compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, controlat de austriecii de la OMV, se confruntă cu 2 contestații, relevă date analizate de Profit.ro.

Proiectele solare fac parte din planul de restructurare și decarbonare al CE Oltenia, aflat deja în întârziere, și beneficiază de finanțare nerambursabilă europeană prin Fondul de Modernizare al UE.

Valoarea totală estimată a contractelor de execuție scoase la licitație se cifrează la 374,65 milioane euro plus TVA, din care peste 280 milioane euro asigurați din Fondul de Modernizare.

Cele 4 parcuri fotovoltaice ar trebui să înceapă să producă și să livreze electricitate în sistemul energetic național începând de anul viitor.

Procedura de atribuire a fost însă contestată de compania românească de construcții M.I.S.-Grup SRL din Bistrița-Năsăud, un business cu rulaj anual de aproape 200 milioane lei controlat de Ioan și Virginia Farcaș, precum și de firma TSD Global Co. LTD. din Coreea de Sud, administrată de Young Soo Song.

În contestațiile lor, practic identice, analizate de Profit.ro, M.I.S.-Grup și TSD Global au reclamat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) că nu au putut depune oferte până la termenul-limită stabilit, 14 decembrie 2023, pentru că documentația de atribuire nu prevede posibilitatea ajustării prețurilor contractelor atribuite pe parcursul derulării acestora atunci când apar modificări legislative care au ca efect majorarea sau diminuarea costurilor pe baza cărora s-au fundamentat prețurile inițiale.

Potrivit reclamanților, acest lucru contravine prevederilor Legii achizițiilor publice sectoriale. ″(…) autoritatea contractantă impune în mod nelegal interdicția ajustării prețurilor pe perioada contractelor subsecvente indiferent de modificările legislative″, au susținut cele 2 companii, cerând suspendarea licitației și remedierea documentației de atribuire. CNSC nu s-a pronunțat încă asupra contestațiilor. 

Licitația vizează atribuirea de contracte pentru construirea parcurilor fotovoltaice Ișalnița (lot 1 – putere instalată minimă de 85 MW, cost estimat de 69,57 milioane euro plus TVA), Rovinari Est (lot 2 – 110 MW și o stație de transformare 400/110 kV, 103,67 milioane euro plus TVA), Tismana 1 (lot 3 – 123 MW, 100,28 milioane euro plus TVA) și Tismana 2 (lot 4 – 131,67 MW, 101,12 milioane euro plus TVA).

Societățile joint-venture controlate de CE Oltenia și OMV Petrom au înregistrat un număr de 8 oferte la licitație, din care 7 vizează toate cele 4 loturi. Ofertanții sunt:

1. Compania turcă de inginerie și construcții în energie Girisim Elektrik, având drept subcontractanți firmele românești Energobit, Energobit Control Systems și Campeador;

2. Un joint-venture format din dezvoltatorul american de proiecte de producție de energie regenerabilă Ameresco și firma greacă de construcții energetice Sunel Group;

3. Electrogrup SA din Cluj-Napoca, parte a grupului E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, având drept subcontractanți Energobit, Energobit Control Systems, Nova Power&Gas, CIS Gaz și Nibaco SRL;

4. Un consorțiu format din divizii din Hong Kong și Marea Britanie ale gigantului chinez producător de echipamente energetice Shanghai Electric, cu subcontractant firma românească de instalații energetice Electroconstrucția Elecon, controlată de Ioan Roșca;

5. Un consorțiu format din firmele românești Actual Connect (lider de asociere, controlată de Bogdan Stoica, activă atât în comerțul cu energie, cât și în lucrări de construcții energetice și industriale), Global Technical Services, Tarr Const, Global Technical Systems, General Security, Alpin Sun și Bit Invest;

6. Un consorțiu format din societățile românești Multigrup Activ Distribution, acționarul majoritar al Romelectro (lider de asociere), Romelectro, ISPE Proiectare și Consultanță, alături de companiile italiene Comal SpA și Todini Construzioni Generali SpA (cea din urmă terț susținător);

7. Un consorțiu format din firma românească de inginerie, automatizări și construcții în energie Enevo Group (lider de asociere, controlată de Radu Brașoveanu și Daniel Pîrvulescu) și chinezii de la Longi Solar, cel mai mare producător de panouri fotovoltaice din lume, cu subcontractanți Energobit, Energobit Control Systems și firma ucraineană de construcții de instalații energetice Rodina Construction (care este și terț susținător).

8. Un consorțiu format din Restart Energy One (lider de asociere, companie românească controlată de antreprenorul Armand Domuța), firma de proiecte fotovoltaice Solar Steelconstruction din Ucraina, o subsidiară a germanilor de la AE SOLAR și românii de la Energomontaj SA, cu subcontractanți Adrem Engineering al familiei Bodea, Tractebel Engineering din grupul Engie, Tripol Sistem Construct și Total Cil Green Energy. Consorțiul concurează doar pentru lotul 1 al licitației.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!