20.6 C
București
duminică, octombrie 13, 2024

Energie – Cristian Secoşan, Delgaz Grid:  “Fără proiecte de regenerabile nu o să putem să avem energie ieftină” – video – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În opinia domnului Secoşan, un element extraordinar de important al tranziției energetice îl reprezintă rețelele: “Acestea au rămas la fel în ultimii 30-40 de ani, dar acum trebuie schimbate şi să fie pregătite pentru alte provocări noi și diverse”...

Cel mai important lucru pe care îl facem în momentul acesta este legat de hidrogen, care ar putea juca un rol important în viitor și, de aceea, am lansat proiectul #20HyGrid, prin care testăm injectarea de hidrogen în rețeaua de gaz natural.

Aici ne referim la rețeaua de gaz propriu-zisă, la componente – țevi, ventile etc- , dar și la cei care utilizează gazul până în casele noastre pentru a testa modul în care fiecare echipament din casă răspunde la această utilizare.

  • Numărul prosumatorilor conectați la rețeaua Delgaz Grid a crescut exponențial în ultimii ani, de la doar 67 în 2020 la aproape 8.000 la sfârșitul lunii martie a acestui an

  • Până în anul 2030, compania are în vedere investiții de circa 2,2 miliarde de euro, dintre care circa 700 de milioane de euro ar urma să fie fonduri europene atrase.

Integrarea prosumatorilor, a noilor capacități de generare a energiei regenerabile, precum și dezvoltarea proiectelor bazate pe hidrogen verde sunt câteva dintre provocările care decurg din tranziția către energia verde, a declarat domnul Cristian SECOȘAN, Director General Delgaz Grid, la Forumul Energiei.

În opinia domnului Secoşan, un element extraordinar de important al tranziției energetice îl reprezintă rețelele: “Acestea au rămas la fel în ultimii 30-40 de ani, dar acum trebuie schimbate şi să fie pregătite pentru alte provocări noi și diverse”.

Domnul Cristian Secoșan a explicat: “Delgaz este o companie integrată, care are atât o rețea de gaze, cât și o rețea de energie electrică. Partea de rețea de gaz, cu care  acoperim tot nordul țării, are provocările proprii legate atât de viitorul gazului, așa cum se discută la nivelul Uniunii Europene sau în tot felul de foruri, dar și ținând cont de contextul concret și local al României, unde, de fapt, avem o situație mult diferită față de restul Europei.

Noi vorbim în continuare de extinderi, de rețeaua de gaze naturale pe care vrem să o dezvoltăm și să o operăm. Cel mai important lucru pe care îl facem în momentul acesta este legat de hidrogen, care ar putea juca un rol important în viitor și, de aceea, am lansat proiectul #20HyGrid, prin care testăm injectarea de hidrogen în rețeaua de gaz natural. Aici ne referim la rețeaua de gaz propriu-zisă, la componente – țevi, ventile etc- , dar și la cei care utilizează gazul până în casele noastre pentru a testa modul în care fiecare echipament din casă răspunde la această utilizare.

În ceea ce privește rețeaua de energie electrică, provocările sunt multiple. Rolul nostru este de a ne asigura că energia ajunge în fiecare casă, pentru asta și primim tarife de la ANRE, pentru asta investim, dar există și niște provocări noi. În primul rând, prosumerii reprezintă pentru noi o mare provocare, atât din modul în care-i gestionăm, din punctul de vedere al documentelor și al avizelor, dar în primul rând din perspectiva integrării lor în rețea și a perturbărilor pe care le aduc ei în rețea. De asemenea, proiectele mari de regenerabile necesită întăriri de rețea și investiții mari pentru a putea fi integrate.

Numărul prosumatorilor conectați la rețeaua Delgaz Grid a crescut exponențial în ultimii ani, de la doar 67 în 2020 la aproape 8.000 la sfârșitul lunii martie a acestui an. Ne așteptăm la creșteri și mai mari, dar este important să înțelegem că fără proiecte de regenerabile nu o să putem să avem energie ieftină. Evident, avem nevoie de o piață în care să se producă energie multă și atunci prețul va scădea, și nu pentru că așa vrea guvernul sau reglementatorul. Deci, integrând regenerabilele, fiind în măsură să gestionăm rețeaua, vom putea asigura și un preț bun și un viitor rezonabil pentru sistemul energetic.

Investițiile prevăzute de Delgaz Grid sunt de aproximativ 185 de milioane de euro, în creștere cu circa 40% față de anul trecut și vor rămâne la un nivel ridicat și chiar ușor crescător în următorii ani.

Domnul Secoşan a spus: “Noi investim mai mult decât amortizarea, ceea ce mai face să avem nevoie de finanțare și pentru zona de investiții suplimentare.

Până în anul 2030, compania are în vedere investiții de circa 2,2 miliarde de euro, dintre care circa 700 de milioane de euro ar urma să fie fonduri europene atrase.

Provocările cu prosumatorii, cu integrarea parcurilor mari, atragerea fondurilor europene pot reprezenta o parte din soluție, pentru că ne ajută să facem niște investiții în rețea care să permită atât funcționarea prosumatorilor, cât și integrarea parcurilor mari”.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!