12.8 C
București
joi, martie 20, 2025

Energie – Cum arată energia României în prag de iarnă: lacurile Hidroelectrica sunt la minimul ultimilor cinci ani, iar regenerabilii bat pasul pe loc. Speranţa stă într-o iarnă blândă – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

La mijlocul lunii octombrie, gradul de umplere în lacurile de acumulare hidro era de aproape 75%, cel mai mic nivel din 2019 încoace şi comparabil cu aceeaşi perioadă din 2018.

Astfel, Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România, a produs cu 22% mai puţină energie în primele nouă luni ale anului.

La începutul acestei luni, la Complexul Energetic Oltenia Oltenia s-a terminat retehnologizarea unui grup de 330 MW pe cărbuni la centrala Rovinari, retehnologizare care a durat 10 ani de zile şi a costat 100 de milioane de euro.

Devine o certitudine că România va importa energie iarna aceasta pentru consumul propriu, singurul semn de întrebare fiind legat de cât de mari şi scumpe vor fi importurile.

Tensiunile acumulate în funcţionarea sistemului energetic din această vară pot fi interpretate ca un fel de „promo“ pentru iarna care urmează.

Dacă va fi o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, România ar putea depinde masiv de importuri în con­textul în care lacurile de acumulare hidro sunt la minimul ultimilor cinci ani, iar pe partea de energie verde nu s-a pus mai nimic în funcţiune, cu excepţia prosumatorilor. Ce arată ultimele date ale sistemului?

La mijlocul lunii octombrie, gradul de umplere în lacurile de acumulare hidro era de aproape 75%, cel mai mic nivel din 2019 încoace şi comparabil cu aceeaşi perioadă din 2018. De altfel, nivelul slab al precipitaţiilor s-a văzut limpede şi în rezultatele operaţionale ale Hidroelectrica, anunţate recent.

Astfel, Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România, a produs cu 22% mai puţină energie în primele nouă luni ale anului.

Dincolo de producţia de energie hidro care este afectată de secetă, nici capacităţile de producţie de energie verde nu au avansat pe măsura aşteptărilor anul acesta. Declaraţiile au fost foarte optimiste, dar în realitate piaţa de proiecte regenerabile nu a produs în prima jumătate a anului nimic din schimbarea mult-aşteptată, punerile în funcţiune fiind anemice.

Sunt şi câteva veşti bune, în prag de iarnă. La începutul acestei luni, la Complexul Energetic Oltenia Oltenia s-a terminat retehnologizarea unui grup de 330 MW pe cărbuni la centrala Rovinari, retehnologizare care a durat 10 ani de zile şi a costat 100 de milioane de euro. Această punere în funcţiune este foarte importantă, mai ales în prag de iarnă.

Totodată, această punere în funcţiune riscă să fie singura de mari dimensiuni în producţia de energie, în contextul în care anul 2024 trebuia să aducă finalizarea mai multor proiecte. Printre ele se numără centrala Iernut a Romgaz sau cea de la Midia a Rompetrol.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!